Posyp włosy mąką ziemniaczaną. Efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania

Marzą ci się lśniące i miękkie włosy? Koniecznie musisz włączyć zatem mąkę ziemniaczaną co ich codziennej pielęgnacji. To nie tylko tani, ale przede wszystkim skuteczny sposób, który można stosować bez obaw o obciążanie pasm.

Mąka ziemniaczana najczęściej wykorzystywana jest przez nas w kuchni. Warto jednak poznać także inne jej zastosowania, szczególnie jeśli nasze włosy są pozbawione blasku i mamy problem z ich układaniem. Już jedna łyżka wystarczy, aby były lśniące i miękkie. Trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej aplikacji. 

Katarzyna CichopekBajeczna suknia Kasi Cichopek olśniła fanów. "Nie mogę się napatrzeć!"

Zobacz wideo Jak zapleść włosy bez gumki?

Mąka ziemniaczana na włosy. Ta maseczka może zdziałać cuda

Do maski stosowanej na co dzień dla jeszcze lepszego efektu, warto dodać mąkę ziemniaczaną. Jedną łyżkę produktu dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami ulubionej maseczki i nakładamy na włosy, ale pomijając skalp. Można dodatkowo włosy owinąć folią spożywczą lub założyć czepek. Po 30 minutach całość spłukujemy letnią wodą

Domowa płukanka na włosy z mąki ziemniaczanej. Jak ją wykonać? 

Jeśli zależy nam nie tylko na gładkich włosach, ale też zyskaniu objętości, mąka ziemniaczana będzie doskonałą bazą do płukanki. Wystarczy, że łyżeczkę mąki dodamy do litra przegotowanej, chłodnej wody i dokładnie wymieszamy. Płukankę aplikujemy na włosy po ich umyciu szamponem. 

WodaWsyp przyprawę do wody i pij raz dziennie. Wspomożesz spalanie tłuszczu

Mąka ziemniaczana jako suchy szampon. Odśwież fryzurę w kilka minut 

Jak odświeżyć fryzurę, nie mając pod ręką suchego szamponu? Z powodzeniem zastąpi go mąka ziemniaczana, która również dobrze absorbuje sebum. Musimy jedynie niewielką ilość produktu wysypać na dłoń, a następnie opuszkami palców wmasować w skórę głowy. Po minucie dokładnie wyczesujemy mąkę. Osoby o ciemniejszych pasmach do mąki mogą dodać odrobinę kakao lub cynamonu, dzięki czemu na włosach nie pozostanie jasny nalot. 

Więcej o: