Każdy miłośnik kawy zdaje sobie sprawę z tego, że całkowite zrezygnowanie z picia tego napoju nie jest łatwe. Ma piękny aromat, ciekawy, intensywny smak, działa pobudzająco i... uzależniająco! Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez spożycia trzech, a nawet czterech filiżanek, co może już być szkodliwe dla zdrowia. Na szczęście istnieją zamienniki kawy, które zdobywają coraz większą popularność. Warto sprawdzić, czy takie rozwiązanie będzie dobre i sprawdzi się w naszym przypadku.
Kombucza jest napojem pozyskiwanym ze słodkiej herbaty, która została wcześniej poddana fermentacji za pomocą specjalnego grzybka herbacianego. Ma specyficzny smak, który nie zostanie dobrze odebrany przez każdego. Jednocześnie słodki, kwaskowaty, musujący, ale i orzeźwiający. Fani medycyny naturalnej są zazwyczaj ogromnymi zwolennikami kombuczy. To źródło wielu witamin, minerałów, kwasów organicznych i kofeiny, dlatego dobrze sprawdza się jako zamiennik kawy.
Kawa orkiszowa nie zawiera kofeiny, dlatego to idealne rozwiązanie dla kobiet w ciąży i matek karmiących, które zamierzają z niej zrezygnować w tym wyjątkowym czasie, ale też i dla osób, które zamierzają zrobić to ze względów zdrowotnych. To bogate źródło błonnika, dlatego bardzo dobrze działa na ludzki układ trawienny.
Woda kokosowa posiada szereg zdrowotnych właściwości. Począwszy od przeciwutleniaczy i witamin, to również źródło kwasu laurynowego, który ma działanie pobudzające, podobne do kofeiny.
Aby się pobudzić, nie trzeba stawiać tylko na napoje. Dobrze sprawdzą się również różnego rodzaju przekąski, które można znaleźć w kuchni. Są to między innymi gorzka czekolada, orzechy włoskie, pistacje, nerkowce, migdały, pestki dyni i słonecznika, ale też płatki owsiane. Można również przyrządzić pełnowartościowe posiłki, takie jak hummus warzywny, czy makaron ze szpinakiem.