Nasze babcie potrafiły poradzić sobie z większością uporczywych problemów, które do dziś kłopoczą domy. Ich sposoby były skuteczne, tanie i często również ekologiczne. Nic dziwnego, że nadal z nich korzystamy.
Banalnie proste i niedrogie sposoby wykorzystywały również do odetkania zlewu w kuchni. Nie wymagają one od nas żadnych wymyślnych specyfików i metod. Gdy tylko woda przestaje spływać i pojawia się nieprzyjemny zapach, warto sięgnąć po sól kuchenną, z której wykonasz domowy środek do udrożniania rur. Wystarczy, że do odpływu wsypiesz około pół szklanki soli i zalejesz ją dwoma litrami gotującej się wody. Zachowaj przy tym szczególną ostrożność, by się nie poparzyć. Roztwór skutecznie poradzi sobie z zalegającymi resztkami jedzenia, a przy tym nie uszkodzi rur.
Jeśli jednak zawczasu nie zadbamy o dobry przepływ wody i zatkamy zlew zdecydowanie bardziej, warto sięgnąć po mocniejsze środki. Działanie soli wzmocnicie połową szklanki sody oczyszczonej. Także w tym przypadku wsypujecie ją do odpływu i zalewacie gorącą wodą. Soda wykazuje także właściwości bakteriobójcze i neutralizuje nieprzyjemne zapachy. W połączeniu z wodą możesz wykorzystać ją jako naturalny produkty myjący i odkażający.
Z soli warto korzystać także profilaktycznie, nawet gdy nasze rury nie są zatkane. Jest bezpieczna, ekologiczna i niedroga. Nie stwarza żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia oraz nie niszczy rur. Gdy jednak domowe metody zawiodą, warto wezwać specjalistę.