Mają około 3 mm długości i potrafią uprzykrzyć życie szczególnie w okresie letnim. Muszki owocówki szybko się rozmnażają i przenoszą na żywność drobnoustroje. Jak zatem się pozbyć ich z kuchni i zapobiec kolejnym wizytom? Podpowiadamy.
Aromat octu owocowego, nadpsute owoce, fermentowane produkty — wszystko to sprawia, że muszki owocówki chętnie zaglądają do naszej kuchni. W pierwszej kolejności powinniśmy zatem zacząć od przeprowadzenia gruntownych porządków i pamiętaniu o kilku prostych zasadach. Jakich?
Jednym z najpopularniejszych sposobów na radzenie sobie z muszkami jest ocet. Co jednak jeśli nie przepadamy za jego zapachem? Z pomocą przychodzą... miętowe landrynki. Wystarczy, że paczkę popularnych cukierków wsypiemy do małego naczynia i postawimy w kuchni. Dla jeszcze lepszego efektu warto ustawić na parapecie doniczki z miętą.
Jest także inny banalnie prosty sposób, aby pozbyć się muszek owocówek. Potrzebujemy do niego jedynie słoika, foli spożywczej, gumki recepturki i odrobiny słodkiego soku lub nadpsutego owocu. Płyn lub owoc umieszczamy w słoiku, zakrywamy go folią i zabezpieczamy gumką. Następnie robimy igłą niewielkie otwory w folii, dzięki którym zwabimy muszki do środka. Gdy zwabione zapachem wlecą do słoika, już się z takiej pułapki nie wydostaną.