Wielu z nas wręcz przepada za smakiem pomidorów. Świetnie smakują na kanapkach, w sałatce, czy jako sos do pizzy. Wykorzystuje się je dosyć często, bo to produkt łatwo dostępny i niezbyt drogi. Problemem staje się moment, gdy mamy ich aż w nadmiarze, co często spotyka ogrodników. To najlepszy czas na zastanowienie się, jak sprawnie je wykorzystać, tak, by móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Zobacz wideo
Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Dowiedz się, jak zrobić keczup. To najlepszy sposób gdy nie wiesz, co zrobić z pomidorów na zimę
Przygotowanie domowego keczupu jest bardzo łatwe. Stanowi świetny dodatek do pizzy, hot dogów, czy domowych hamburgerów. Jest znacznie zdrowszy od tych sklepowych.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub 1 papryczka chilli
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Sparz pomidory, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki.
- Włóż do garnka pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany czosnek i opcjonalnie papryczkę chilli bez pestek.
- Dodaj cukier, ocet, musztardę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj wszystko razem bez przykrycia przez około 10 minut, a następnie zblenduj.
- Gotuj dalej, aż keczup zgęstnieje.
Aby móc przechować keczup na zimę, należy przelać go, póki gorący, do wyparzonych słoików i poddać pasteryzacji. W tym celu można wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 25 minut, lub gotować w dużym garnku, tak, by woda nie dosięgała wieczek.
Jeśli wciąż nie wiesz, co można zrobić z pomidorów, to dowiedz się, jak zrobić sok pomidorowy
Sok pomidorowy ma mnóstwo witamin, dlatego dobrze sprawdza się na zlikwidowanie przeziębienia.
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Umyj pomidory i przepuść je przez sokowirówkę.
- Powstałą substancję podgrzej z solą i sokiem z cytryny, nie doprowadzając do wrzenia.
- Przelej gorący sok do szklanych butelek i zakręć je.
- Pasteryzuj butelki lub zużyj sok w ciągu tygodnia.
Jak zrobić suszone pomidory? Wykorzystaj słoneczne dni
Warto wykorzystać ostatnie letnie dni, by wysuszyć pomidory bezpośrednio na słońcu. Można użyć ich do dań słodkich i pikantnych.
Składniki:
- wybrana ilość pomidorów (najlepiej takie, które nie zawierają dużo soku)
- sól
Przygotowanie:
- Przekrój pomidory na połówki, wydrąż gniazda nasienne i ułóż na ruszcie skórką do góry.
- Posyp pomidory lekko solą i zabezpiecz siatką, by nie dopuścić do nich owadów.
- Susz pomidory przez około 7 dni na słońcu aż się zmarszczą, a w razie deszczu lub braku słońca zabieraj je do domu.
Po wysuszeniu można włożyć je do słoika, dodać ulubione przyprawy, zalać gorącym olejem roślinnym i postawić wieczkiem do dołu, dzięki czemu powinny przetrwać zimę.