Wielu z nas wręcz przepada za smakiem pomidorów. Świetnie smakują na kanapkach, w sałatce, czy jako sos do pizzy. Wykorzystuje się je dosyć często, bo to produkt łatwo dostępny i niezbyt drogi. Problemem staje się moment, gdy mamy ich aż w nadmiarze, co często spotyka ogrodników. To najlepszy czas na zastanowienie się, jak sprawnie je wykorzystać, tak, by móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Zobacz wideo
Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Dowiedz się, jak zrobić keczup. To najlepszy sposób gdy nie wiesz, co zrobić z pomidorów na zimę
Przygotowanie domowego keczupu jest bardzo łatwe. Stanowi świetny dodatek do pizzy, hot dogów, czy domowych hamburgerów. Jest znacznie zdrowszy od tych sklepowych.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub 1 papryczka chilli
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Sparz pomidory, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki.
- Włóż do garnka pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany czosnek i opcjonalnie papryczkę chilli bez pestek.
- Dodaj cukier, ocet, musztardę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj wszystko razem bez przykrycia przez około 10 minut, a następnie zblenduj.
- Gotuj dalej, aż keczup zgęstnieje.
Aby móc przechować keczup na zimę, należy przelać go, póki gorący, do wyparzonych słoików i poddać pasteryzacji. W tym celu można wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 25 minut, lub gotować w dużym garnku, tak, by woda nie dosięgała wieczek.
Nastolatka awansowała do US Open. Zachowanie ojca oburzyło wiele osób
Jeśli wciąż nie wiesz, co można zrobić z pomidorów, to dowiedz się, jak zrobić sok pomidorowy
Sok pomidorowy ma mnóstwo witamin, dlatego dobrze sprawdza się na zlikwidowanie przeziębienia.
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Umyj pomidory i przepuść je przez sokowirówkę.
- Powstałą substancję podgrzej z solą i sokiem z cytryny, nie doprowadzając do wrzenia.
- Przelej gorący sok do szklanych butelek i zakręć je.
- Pasteryzuj butelki lub zużyj sok w ciągu tygodnia.
Edyta Herbuś jest macochą córki Doroty Gardias. "Z Hanią jesteśmy blisko"
Jak zrobić suszone pomidory? Wykorzystaj słoneczne dni
Warto wykorzystać ostatnie letnie dni, by wysuszyć pomidory bezpośrednio na słońcu. Można użyć ich do dań słodkich i pikantnych.
Składniki:
- wybrana ilość pomidorów (najlepiej takie, które nie zawierają dużo soku)
- sól
Przygotowanie:
- Przekrój pomidory na połówki, wydrąż gniazda nasienne i ułóż na ruszcie skórką do góry.
- Posyp pomidory lekko solą i zabezpiecz siatką, by nie dopuścić do nich owadów.
- Susz pomidory przez około 7 dni na słońcu aż się zmarszczą, a w razie deszczu lub braku słońca zabieraj je do domu.
Po wysuszeniu można włożyć je do słoika, dodać ulubione przyprawy, zalać gorącym olejem roślinnym i postawić wieczkiem do dołu, dzięki czemu powinny przetrwać zimę.