Muszki owocówki są niedużymi, ale za to bardzo uciążliwymi dla człowieka owadami. W żadnym wypadku nie należy bagatelizować ich obecności, ponieważ mimo dosyć krótkiego życia, bardzo szybko się rozmnażają i korzystają z resztek żywności pozostawionych przez człowieka. Mogą też przenosić chorobotwórcze drobnoustroje. Obecność tych owadów najczęściej zauważalna jest latem, gdy nieschowane do lodówki owoce i warzywa psują się szybciej ze względu na wysokie temperatury. Na szczęście można pozbyć się ich za pomocą domowych sposobów.
Muszki owocówki przybywają do mieszkań ze względu na wyczuwalny aromat psujących się resztek jedzenia, a zwłaszcza owoców. Z tego względu pierwszym krokiem powinno być regularne sprzątanie wszystkich szafek i blatów. Żeby osiągnąć sukces, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.
Żeby wytępić muszki owocówki, najprostszym sposobem jest przygotowanie odpowiedniej pułapki. Można zrobić ją samodzielnie w domu. Wystarczy do wybranego pojemniczka wlać nieco octu i płynu do mycia naczyń (w równych proporcjach) i pozostawić go w miejscu, w którym można zauważyć sporo muszek. Następnego dnia okaże się, że zwabione przez zapach octu insekty utopiły się w płynie. To jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów na pozbycie się tych owadów. Dobrze sprawdzi się również pułapka z owoców (najlepiej tych nie pierwszej świeżości). Odpowiedni produkt włożony do pojemniczka należy od góry zakryć folią spożywczą, zabezpieczyć za pomocą gumki recepturki i porobić maleńkie otwory. Owady po jakimś czasie wlecą do środka i będzie można śmiało wyrzucić przedmiot z owadami w środku.