Przypalony piekarnik stwarza sporo problemów. Z każdym kolejnym użytkowaniem plamy mogą jeszcze mocniej zasychać, przypalać się i wpływać na zapach pieczonych potraw. Producenci AGD zaczęli rozwiązywać ten problem, tworząc piekarniki z funkcją samoczyszczenia. Póki co, duża część polskich gospodarstw prawdopodobnie ich jeszcze nie ma.
Na rynku mamy spory wybór silnych detergentów do czyszczenia piekarnika, np. spraye. Działają szybko i skutecznie, jednak trzeba pamiętać o tym, że o ile unikniemy szorowania, to niezbędną czynnością jest bardzo dokładnie wyczyszczenie piany, ponieważ może ona być niebezpieczna w wysokiej temperaturze. Są metody, które są bezpieczne, ekologiczne i skuteczne, a przy tym tanie. Nie od dzisiaj wiadomo, że soda ma świetne właściwości czyszczące. W przypadku piekarnika wystarczy sporządzić papkę z octu i sody i kroplą płynu do naczyń. Jednak należy uważać na proces łączeniu składników. Mieszajmy je powoli, bo inaczej zaczną się intensywnie pienić. Papkę nakładamy na zabrudzenia w piekarniku. Czekamy minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Później po prostu wycieramy piekarnik wilgotną szmatką.
Kolejny sposób to użycie folii aluminiowej. Bardzo dobrze radzi sobie z zaschniętymi plamkami na szybie. Zwijamy folię w kulkę i przy pomocy płynu do naczyń przecieramy nią szybę. Folia skutecznie usuwa plamy, a przy tym nie rysuje powierzchni. Na nieduże zabrudzenia z kolei pomoże po prostu para wodna. Wystarczy ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą do nagrzanego piekarnika i poczekać. Później przecieramy piekarnik mokrą gąbką. Pamiętajmy, żeby nie robić tego od razu, ponieważ można się oparzyć.