Ważne, żeby zawsze dokładnie czyścić płytę indukcyjną, skoro przygotowujemy na niej nasze posiłki. Najlepiej robić to bezpośrednio po gotowaniu, gdy brud i inne osady nie zdążyły jeszcze zaschnąć. W innym wypadku doczyszczenie urządzenia może być dużo trudniejsze. Niestety ten sprzęt należy do tych, które bardzo szybko się brudzą, dlatego warto dbać o niego każdego dnia. Dzięki domowym sposobom zachowanie higieny jest możliwe i okazuje się, że wcale nie potrzeba do tego drogich, chemicznych specyfików.
Soda oczyszczona i ocet to produkty, które można znaleźć prawie w każdej kuchni. Świetnie sprawdzają się podczas gotowania, ale mogą również pomóc w sprzątaniu różnych powierzchni. Aby odpowiednio wyczyścić płytę indukcyjną, w pierwszej kolejności należy nasączyć ściereczkę w occie i przetrzeć nią urządzenie. Następnie wystarczy posypać powierzchnię sodą i położyć na niej ściereczkę namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie. Kiedy minie 15 minut, trzeba przetrzeć płytę do sucha. Dzięki temu działaniu w krótkim czasie będzie można cieszyć się osiągniętym efektem. To doskonały sposób na usunięcie przypaleń i plam z tłuszczu. Jeśli nie znosisz specyficznego aromatu octu, to zamiast niego dobrze poradzi sobie również sok z cytryny, który dodatkowo może usunąć zbędny kamienisty osad.
Posiadacze płyty indukcyjnej powinni zaopatrzyć się w specjalnie przystosowany do jej czyszczenia skrobak. Aby usunąć przypalenia, należy spryskać urządzenie mieszanką wody z octem w proporcji 1:1 i użyć przedmiotu. Warto uważać na to, by nie porysować płyty. Niektóre z nich są bardzo delikatne! W likwidowaniu smug z płyty indukcyjnej skuteczny może okazać się płyn do mycia szyb. Wystarczy spryskać urządzenie mieszanką, a następnie przetrzeć je do sucha.
Prawidłowe czyszczenie niektórych powierzchni ma swoje zasady. W przypadku płyty indukcyjnej należy myć urządzenie systematycznie, najlepiej po każdym użyciu i robić to tylko wtedy, gdy urządzenie nie jest już gorące.