Jak wyczyścić przypalony garnek? Trzy niezawodne sposoby, które powinien znać każdy

Każdy miłośnik gotowania chociaż raz musiał stawić czoło przypalonemu garnkowi. Zdarza się to nawet najlepszym Paniom domu. Domywanie i szorowanie tradycyjnymi metodami bywa uciążliwe i czasochłonne. Jak wyczyścić przypalony garnek szybko i bez problemu?

Czyszczenie przypalonego garnka albo patelni nie musi być trudne i zajmować dużo czasu. Choć kojarzy się przede wszystkim z uporczywym szorowaniem i namaczaniem, istnieją prostsze, naturalne metody, które pomogą rozprawić się z nawet najbardziej czarnymi przypaleniami.

Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Jak wyczyścić przypalony garnek? Ten duet jest niezawodny i pomoże ci w niejednej sytuacji

Najskuteczniejszym środkiem w walce z przypaleniami jest mieszanka sody oczyszczonej i octu. Czarne zabrudzenia zalewamy octem, stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i zostawiamy jeszcze na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek i czekamy, aż trochę ostygnie. Następnie dodajemy dwie łyżki sody oczyszczonej. Mieszanka powinna zacząć bulgotać. Gdy skończy, wylewamy ją i przemywamy naczynie zmywakiem lub szczotką. 

Domowe sposoby na przypalone garnki. Produkt, który znajdziesz w kuchni

Choć docelowo ma zupełnie inne zastosowanie, proszek do pieczenia świetnie pomoże ci w usunięciu zaschniętych przypaleń. Naczynie zalej wodą i wsyp opakowanie proszku. W przypadku ciężkiego do usunięcia brudu możesz dodać nawet dwie, trzy paczki. Odstaw na 12 godzin. Po tym czasie opłucz garnek pod bieżącą wodą i wyszoruj miękką gąbką z płynem do naczyń. 

Popularny napój pomoże z przypaleniami

Właściwości odrdzewiające coli są już niemal legendarne. Możemy z niej skorzystać także, gdy chcemy pozbyć się z naczyń przypalonych resztek jedzenia. Wystarczy, że zalejemy garnek napojem tak, aby przykrywał zabrudzenia 3-centymetrową warstwą i zagotujemy. 

Więcej o: