Czyszczenie przypalonego garnka albo patelni nie musi być trudne i zajmować dużo czasu. Choć kojarzy się przede wszystkim z uporczywym szorowaniem i namaczaniem, istnieją prostsze, naturalne metody, które pomogą rozprawić się z nawet najbardziej czarnymi przypaleniami.
Najskuteczniejszym środkiem w walce z przypaleniami jest mieszanka sody oczyszczonej i octu. Czarne zabrudzenia zalewamy octem, stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i zostawiamy jeszcze na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek i czekamy, aż trochę ostygnie. Następnie dodajemy dwie łyżki sody oczyszczonej. Mieszanka powinna zacząć bulgotać. Gdy skończy, wylewamy ją i przemywamy naczynie zmywakiem lub szczotką.
Choć docelowo ma zupełnie inne zastosowanie, proszek do pieczenia świetnie pomoże ci w usunięciu zaschniętych przypaleń. Naczynie zalej wodą i wsyp opakowanie proszku. W przypadku ciężkiego do usunięcia brudu możesz dodać nawet dwie, trzy paczki. Odstaw na 12 godzin. Po tym czasie opłucz garnek pod bieżącą wodą i wyszoruj miękką gąbką z płynem do naczyń.
Właściwości odrdzewiające coli są już niemal legendarne. Możemy z niej skorzystać także, gdy chcemy pozbyć się z naczyń przypalonych resztek jedzenia. Wystarczy, że zalejemy garnek napojem tak, aby przykrywał zabrudzenia 3-centymetrową warstwą i zagotujemy.