Drożdże to bogate źródło aminokwasów, składników mineralnych i witamin z grupy B, które są niezbędne do zachowania dobrej kondycji włosów. Bardzo często są wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny i znajdziemy je w wielu produktach. Idealnie nadają się do włosów osłabionych oraz narażonych na nadmierne wypadanie. W jaki sposób możemy ich użyć?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Z drożdży warto korzystać nie tylko, gdy już borykamy się z jakimś problemem, ale także zapobiegawczo. Szczególnie jeśli farbujemy włosy, stylizujemy je przy użyciu ciepła lub obciążających kosmetyków — czyli robimy wszystko, co może osłabić kondycję pasm. Drożdże nie tylko pomagają uporać się z nadmiernym wypadaniem, ale także wzmacniają i pobudzają cebulki, dzięki czemu włosy rosną szybko i gęsto.
Drożdże możesz stosować wewnętrznie, jako roztwór do picia lub tabletki, oraz zewnętrznie w postaci maski, którą z sukcesem wykonasz w domu. Będziesz do tego potrzebować:
Do drożdży nalej odrobiny mleka i odstaw na godzinę. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i ponownie odczekaj. Po tym czasie przygotowaną maskę nałóż na długość włosów oraz wetrzyj w skórę głowy. Pozostaw pod przykryciem (ręcznik, czapka, reklamówka) na 45-60 minut. Po tym czasie dokładnie wypłucz włosy wodą. Dzięki masce będą miękkie i lśniące. Najlepsze efekty przyniesie regularne stosowanie.
Drożdże możesz stosować także wewnętrznie, w postaci suplementów, które kupimy w aptece, lub własnoręcznie wykonanej mieszanki. Niestety, ze względu na mocny, specyficzny smak, ten sposób nie u każdego się sprawdzi. 1/6 kostki świeżych drożdży zalewamy gorącym mlekiem lub wodą, mieszamy do rozpuszczenia, a gdy ostygną, wypijamy. Roztwór warto stosować 3 miesiące, a po tym czasie zrobić sobie miesiąc przerwy.