Jesienne uprawy: cebula zimowa dymka. Kiedy ją sadzić, aby zmniejszyć ryzyko wymarznięcia?

Cebula zimowa dymka to warzywo, które chętnie dodajemy do wielu dań. Jest pikantna, a jej szczypior ozdobi wiele potraw. Kiedy ją sadzić, aby dała największy plon? Niestety, ta roślina jest narażona na wymarznięcie. Wiemy, jak temu zapobiec.

Cebula zimowa dymka, to odmiana warzywa, którą najlepiej jest sadzić jesienią, czyli... przed zimą. Warto zrobić to w odpowiednim czasie, aby nie stracić plonów z powodu mrozu. Kiedy dokładnie?

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie gazeta.pl

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Cebula zimowa dymka. Co to za warzywo i do czego je wykorzystać?

Cebula zimowa dymka jest odmianą cebuli zwyczajnej, która należy do rodziny amarylkowatych. Powszechnie nazywana jest zieloną cebulką lub po prostu dymką. Jej nazwa botaniczna to... czosnek cebula. Od zwykłej cebuli różni się smakiem oraz rozmiarem. Jest nieco pikantniejsza i mniejsza. Sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy, czy mięsnych potraw. Szczypior jest szeroki, pikantny i wygląda efektownie.

Katarzyna ZielińskaWyprzedaż na niepowtarzalne sukienki na wesele. Podobną ma Zielińska

Cebula zimowa dymka. Kiedy sadzić, aby uzyskać największe plony?

Cebula zimowa dymka powinna być sadzona tuż przed zimą, ale nie na tyle późno, aby zniszczył ją mróz. Termin sadzenia tego warzywa rozpoczyna się we wrześniu (w drugiej połowie), a kończy pod koniec października. Zależy to jednak od pogody. Jeśli październik zapowiada się wyjątkowo mroźnie, należy się pospieszyć. Największym zagrożeniem dla tego gatunku są silne mrozy, dlatego wcześniejsze zasadzenie roślin sprawi, że zdążą ukorzenić się jeszcze przed tym czasem. Ukorzenione rośliny będą o wiele bardziej bezpieczne i dadzą w przyszłości bardziej obfite plony

Zasadzenie dymki jesienią, pozwala na ukorzenienie się przed zakończeniem wegetacji i nie powoduje wyrastania części nadziemnej roślin, co decyduje o ich dobrej zimotrwałości. Jeśli chcesz cieszyć się warzywami zdatnymi do spożycia, zbieraj ją wówczas, gdy 3/4 szczypioru leży i jest nadal zielona.

Więcej o: