Cebula zimowa dymka, to odmiana warzywa, którą najlepiej jest sadzić jesienią, czyli... przed zimą. Warto zrobić to w odpowiednim czasie, aby nie stracić plonów z powodu mrozu. Kiedy dokładnie?
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie gazeta.pl
Cebula zimowa dymka jest odmianą cebuli zwyczajnej, która należy do rodziny amarylkowatych. Powszechnie nazywana jest zieloną cebulką lub po prostu dymką. Jej nazwa botaniczna to... czosnek cebula. Od zwykłej cebuli różni się smakiem oraz rozmiarem. Jest nieco pikantniejsza i mniejsza. Sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy, czy mięsnych potraw. Szczypior jest szeroki, pikantny i wygląda efektownie.
Cebula zimowa dymka powinna być sadzona tuż przed zimą, ale nie na tyle późno, aby zniszczył ją mróz. Termin sadzenia tego warzywa rozpoczyna się we wrześniu (w drugiej połowie), a kończy pod koniec października. Zależy to jednak od pogody. Jeśli październik zapowiada się wyjątkowo mroźnie, należy się pospieszyć. Największym zagrożeniem dla tego gatunku są silne mrozy, dlatego wcześniejsze zasadzenie roślin sprawi, że zdążą ukorzenić się jeszcze przed tym czasem. Ukorzenione rośliny będą o wiele bardziej bezpieczne i dadzą w przyszłości bardziej obfite plony.
Zasadzenie dymki jesienią, pozwala na ukorzenienie się przed zakończeniem wegetacji i nie powoduje wyrastania części nadziemnej roślin, co decyduje o ich dobrej zimotrwałości. Jeśli chcesz cieszyć się warzywami zdatnymi do spożycia, zbieraj ją wówczas, gdy 3/4 szczypioru leży i jest nadal zielona.