Jak przyśpieszyć metabolizm? Pyszne, domowe napoje, które pomogą zachować szczupłą sylwetkę

Jak przyśpieszyć metabolizm? Poza oczywistymi sposobami, jakimi są ćwiczenia i zdrowa dieta, warto dodać do naszej codziennej rutyny coś ekstra. Te napoje pite na czczo przyspieszają przemianę materii i pomagają w zgubieniu zbędnych kilogramów.

Na początek warto zaznaczyć, że nie ma magicznego napoju, który szybko zapewni zmianę sylwetki i zgubienie kilogramów. Każda próba zadbania o swoje ciało powinna być opatrzona zdrową, zbilansowaną dietą i regularnymi ćwiczeniami. Napoje na przyspieszenie materii mogą być jedynie dodatkiem i pomocą do uzyskania upragnionej sylwetki. Jak przyśpieszyć metabolizm domowymi sposobami? 

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Woda z octem jabłkowym przyspiesza metabolizm

Ocet jabłkowy to niedoceniany produkt, który prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchni. Nie tylko świetnie sprawdza się w daniach, ale też jako dodatek do zabiegów pielęgnacyjnych DIY. Oprócz tego ocet jabłkowy wspomaga stabilizację cukru i rozkładanie tłuszczu! Zawiera on bowiem kwas octowy i związek obniżający poziom insuliny, który stymuluje przemiany energetyczne zachodzące w organizmie.  

To jednak nie wszystko! Ocet spowalnia też procesy trawienne i na dłużej powoduje uczucie sytości. Redukuje hormon odpowiedzialny za głów, a pektyny zawarte w nim wspomagają naturalny detoks zachodzący w ciele. Jak stosować ocet jabłkowy? Po przebudzeniu wymieszaj łyżkę stołową octu ze szklanką letniej wody oraz szczyptą cynamonu. Tani napój pij każdego dnia po przebudzeniu.  

Co pić na mniejszy apetyt? Shot cytrynowo-imbirowy!

Imbir i cytryna to niezwykle popularne składniki we wszystkich napojach przeznaczonych do przyspieszenia metabolizmu. Imbir podnosi temperaturę ciała i ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu podkręca procesy metaboliczne w naszym organizmie. Reguluje także pracę układu pokarmowego i wzmacnia układ odpornościowy.  

Składniki

  • litr wody, 
  • skórki z dwóch cytryn, 
  • 2 cm startego imbiru, 
  • pół łyżeczki pieprzu, 
  • łyżeczka miodu, 
  • łyżeczka soku z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  • Do garnka wlej litr wody. 
  • Wyciśnij sok z cytryny, a następnie pokrój skórkę z owoców i wrzuć ją do wody. 
  • Do garnka dodaj  pieprz i imbir.  
  • Zagotuj całość i podgrzewaj napój do momentu, gdy skórka z cytryny zmięknie. 
  • Ostudź mieszankę, a następnie ją odcedź. 
  • Na koniec dodaj miód. 
Zobacz wideo Turbospalanie. Trening odchudzający - 200 kcal w niecałe 15 minut

Woda z kurkumą – na mniejszy apetyt i większe spalanie 

Kurkuma to niepozorna przyprawa, która potrafi zdziałać w naszym organizmie cuda. Jest skutecznym środkiem na wiele dolegliwości trawiennych. Pobudza produkcję żółci, enzymów trzustkowych i wykazuje właściwości rozkurczające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo redukuje poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także hamuje łaknienie i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej. 

Składniki:

  • 2 szklanki wody, 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, 
  • plasterek świeżego imbiru, 
  • sok  cytryny, 
  • szczypta pieprzu cayenne, 
  • miód. 

Przygotowanie:

  • Plaster imbiru zalej szklanką wrzątku i przykryj talerzykiem.
  • Odczekaj 15-20 minut. 
  • Po tym czasie dolej szklanką wody w temperaturze pokojowej, sok z cytryny, kurkumę, szczyptę pieprzu i miód.
  • Wymieszaj napój i gotowe! 
Więcej o: