Lodówka jest jednym z pochłaniających najwięcej prądu urządzeń. Według wyliczeń PGNiG lodówka zużywa rocznie 270 kWh energii elektrycznej, co daje niemal 200 złotych. Z urządzeń gospodarstwa domowego więcej prądu zużywają tylko płyta indukcyjna i piekarnik. Ten skuteczny sposób pomoże ci zmniejszyć zużycie prądu przez lodówkę.
Największym pożeraczem prądu jest lodówka - pracuje 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku (zdjęcie ilustracyjne). Fot Shutterstock
Oszczędzanie energii w domu. Prosty sposób z lodówką
Ten prosty trik sprawi, że lodówka będzie zużywała nawet o 25% mniej energii. W skali roku pozwoli to zaoszczędzić na rachunkach około 50 zł. Wystarczy, że porządnie wysprzątasz urządzenie w kluczowych miejscach. Chodzi o filtry, które umożliwiają cyrkulację powietrza. Zazwyczaj znajdują się one po bokach lub w górnej części obudowy lodówki. W tych miejscach zbiera się dużo kurzu, który utrudnia prawidłowe działanie urządzenia. Kurz najlepiej zebrać za pomocą odkurzacza. Dodatkowo można przetrzeć filtry suchą szmatką.
To nie jedyny sposób, by zmniejszyć zużycie energii przez lodówkę. Ważnie jest również jej regularne rozmrażanie. Warstwa lodu nie powinna przekraczać 1 cm- jeżeli jest większa, lodówka zużywa więcej energii. Jeżeli chcesz zaoszczędzić, nie wkładaj do lodówki ciepłych i gorących potraw. Dodatkowo urządzenie powinno stać z dala od źródeł ciepła - np. od kaloryfera czy piekarnika. Jeżeli planujesz zakup nowej lodówki, zwróć uwagę na jej klasę energetyczną. Im więcej plusów przy A, tym zużycie energii będzie niższe. Sprzęt w klasie A zużywa średnio o 40 proc. więcej prądu niż ten z oznaczeniem A+++. Rocznie to nawet 100 zł oszczędności w rachunkach za prąd.
Częste korzystanie z piekarnika może nas kosztować nawet 350 zł rocznie. Jak korzystać z piekarnika i oszczędzać? Po pierwsze, nagrzewaj go z odpowiednim wyprzedzeniem - nie włączaj go zbyt wcześnie. Podczas pieczenia staraj się nie otwierać drzwiczek piekarnika. Prowadzi to do obniżenia temperatury w środku, przez co urządzenie pobiera dodatkową porcję prądu. Gdy masz taką możliwość, korzystaj z termoobiegu – dzięki niemu potrawy przygotują się szybciej niż w zwykłym trybie podgrzewania od dołu i od góry. Ostatnim sposobem jest wyłączenie piekarnika przed końcem pieczenia. W ten sposób piekarnik nie będzie już pobierać energii elektrycznej, a w jego środku nadal będzie utrzymywała się odpowiednia temperatura.