Szukasz sprawdzonych porad? Zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Ile razy zdarzyło ci się męczyć z otwieraniem słoika? Czasem można się nieźle napocić, zanim uda się go odkręcić. Problem ten zdarza się nie tylko w przypadku domowych przetworów, lecz także tych kupowanych w sklepach. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym poradzisz sobie z każdą nakrętką.
Ten sposób poradzi sobie zarówno z nakrętką, jak i słoikiem z uszkodzoną gumką. Zagotuj wodę w garnku. Zdejmij naczynie z palnika i zanurz we wrzątku zassany słoik nakrętką ku dołowi. Potrzymaj przez kilka minut, a na koniec wyciągnij i otwórz. Kąpiel w gorącej wodzie pozwoli zniwelować podciśnienie w słoiku. Dzięki temu łatwiej będzie odkręcić zassaną zakrętkę.
Innym z popularnych trików jest sięgnięcie po gumową rękawiczkę. Ten sposób przyda się szczególnie wtedy, gdy nie możesz sobie poradzić ze śliską zakrętką. Zamiast rękawiczki, sprawdzi się też wilgotny ręcznik lub ściereczka kuchenna.
Dobrym sposobem jest też podważenie nakrętki przy pomocy noża, śrubokrętu lub widelca. Metoda ta jednak nie sprawdzi się w przypadku słoików, które chcesz jeszcze ponownie wykorzystać. Jak to zrobić? Spróbuj podważyć wieczko, ale zachowaj przy tym ostrożność, szczególnie gdy używasz noża. Charakterystyczne syknięcie lub pyknięcie oznacza, że słoik już z łatwością będzie się dało otworzyć.
Innym ze sposobów na poradzenie sobie z zassanym słoikiem jest postukanie nakrętką o blat lub deskę do krojenia. Chwyć słoik lub butelkę pod kątem, a następnie postukaj kilka razy brzegiem nakrętki. Po chwili z łatwością uda ci się odkręcić zakrętkę. W słoik możesz również postukać drewnianą łyżką, najpierw o jego dno, a następnie o nakrętkę. Po kilkukrotnym powtórzeniu słoik powinien się odessać.