Jak suszyć grzyby w piekarniku? Wystarczy pamiętać o kilku krokach, żeby zachowały swój smak i aromat

Przełom lata i jesieni to najlepszy okres w roku dla zapalonych grzybiarzy. Po owocnej wycieczce po lesie należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu grzybów. Nie da się ukryć, że tymi suszonymi można cieszyć się najdłużej. Podpowiadamy, jak suszyć grzyby w piekarniku, żeby cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy.

Zapaleni grzybiarze i miłośnicy leśnych wycieczek długo czekali na ten wyjątkowy czas w roku. Świeże grzyby można zbierać jedynie przez kilka tygodni, dlatego warto dobrze wykorzystać nadchodzący moment. Chociaż grzyby są pyszne pod każdą postacią, najdłużej możemy cieszyć się tymi suszonymi. Są doskonałym składnikiem do jesiennych zup czy świątecznych przysmaków. Jak suszyć grzyby w piekarniku, żeby na długo zachowały swój smak i aromat? Odpowiadamy. 

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Jak przygotować grzyby do suszenia? O tym należy pamiętać 

Przed suszeniem grzyby należy najpierw odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba je dokładnie umyć i oczyścić zaraz po przyniesieniu ich z lasu. Im dłużej będą leżeć, tym szybciej stracą jędrność i smak. Oprócz tego z grzybów należy usunąć resztki igliwia i oczyścić ich trzonek. To też dobry moment, żeby dokładnie przyjrzeć się okazowi. Jeśli nie ma się pewności, czy grzyb jest jadalny, należy go wyrzucić.

Jeśli grzyb jest oczyszczony i upewniliśmy się, że nie jest robaczywy, można przejść do przygotowywania okazów do suszenia. Najlepiej do tego procesu sprawdzą się duże grzyby, które można pokroić w płaskie paski.  

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Suszenie krok po kroku 

Po oczyszczeniu i pokrojeniu grzybów w plastry nareszcie można przejść do ich suszenia. Jak to zrobić krok po kroku?

  1. Pokrojone w plastry grzyby wyłóż na papier do pieczenia 
  2. W międzyczasie nagrzej piekarnik do ok. 60 st. C. Temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni, ale nie powinna też być niższa niż 40 stopni C.  
  3. Włóż grzyby do nagrzanego piekarnika. Można zostawić delikatnie uchylone drzwi. 
  4. Grzyby trzymaj w piekarniku przez ok. 4-5 h. Nie powinny suszyć się dłużej niż siedem godzin.  
  5. Co jakiś czas możesz przewracać grzyby, żeby wysuszyły się równomiernie.

Kiedy grzyby są już wysuszone, możesz je wykorzystać w dowolny sposób. Na pewno idealnie sprawdzą się do gotowania zup czy sosów, a także świątecznych potraw.  

Więcej o: