Zapaleni grzybiarze i miłośnicy leśnych wycieczek długo czekali na ten wyjątkowy czas w roku. Świeże grzyby można zbierać jedynie przez kilka tygodni, dlatego warto dobrze wykorzystać nadchodzący moment. Chociaż grzyby są pyszne pod każdą postacią, najdłużej możemy cieszyć się tymi suszonymi. Są doskonałym składnikiem do jesiennych zup czy świątecznych przysmaków. Jak suszyć grzyby w piekarniku, żeby na długo zachowały swój smak i aromat? Odpowiadamy.
Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przed suszeniem grzyby należy najpierw odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba je dokładnie umyć i oczyścić zaraz po przyniesieniu ich z lasu. Im dłużej będą leżeć, tym szybciej stracą jędrność i smak. Oprócz tego z grzybów należy usunąć resztki igliwia i oczyścić ich trzonek. To też dobry moment, żeby dokładnie przyjrzeć się okazowi. Jeśli nie ma się pewności, czy grzyb jest jadalny, należy go wyrzucić.
Jeśli grzyb jest oczyszczony i upewniliśmy się, że nie jest robaczywy, można przejść do przygotowywania okazów do suszenia. Najlepiej do tego procesu sprawdzą się duże grzyby, które można pokroić w płaskie paski.
Po oczyszczeniu i pokrojeniu grzybów w plastry nareszcie można przejść do ich suszenia. Jak to zrobić krok po kroku?
Kiedy grzyby są już wysuszone, możesz je wykorzystać w dowolny sposób. Na pewno idealnie sprawdzą się do gotowania zup czy sosów, a także świątecznych potraw.