Po więcej podobnych artykułów zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Koniec lata i jesień nieodłącznie związane są z pełnią sezonu na grzybobranie. A ten z kolei wiąże się z pytaniami o to, jak suszyć grzyby, jak je przechowywać i która metoda będzie najlepsza. I choć przetwarzanie zbiorów, szczególnie gdy były wyjątkowo liczne, nie należy do najłatwiejszych czynności, to warto poświęcić temu chwilę i zerknąć na sprawdzone porady. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem grzybów przez wiele miesięcy.
Do suszenia nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby w Polsce, choć najlepiej w tym celu sprawdzi się prawdziwek, podgrzybek, kania czy koźlarz babka, czyli popularne kozaki. Grzyby przed suszeniem musisz jednak w odpowiedni sposób przygotować. Najpierw oczyść je przy pomocy szczoteczki lub nożyka z pozostałości ziemi, sprawdź też, czy nie są robaczywe. Do suszenia w piekarniku czy suszarce możesz pokroić okazy na mniejsze kawałki. Te większe sprawdzą się w przypadku suszenia na sznurku, np. na słońcu czy nad piecem. Plastry i kawałki powinny mieć grubość ok. pół do 1 centymetra.
Suszenie w specjalnej suszarce to najprostsza i najszybsza metoda, ale nie każdy dysponuje takim sprzętem. Co wtedy? Najpopularniejszym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Jak to zrobić? Oczyszczone i odpowiednio przygotowane grzyby ułóż na ruszcie lub tacce - możesz na nich położyć papier do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu lekkiego odstępu, tak, by umożliwić swobodny przepływ powietrza. Ustaw piekarnik na temperaturę 50 stopni i, jeśli masz taką możliwość, uruchom termoobieg. Pozostaw też uchylone drzwiczki, by odprowadzić parę i wilgoć. Suszenie grzybów w piekarniku trwa do kilku godzin, musisz więc uzbroić się w cierpliwość.
Inną metodą jest suszenie grzybów nad kuchenką lub… na kaloryferze. Nawleczone na nitkę oczyszczone i pokrojone w paski grzyby zawieś nad kuchenką, piecem lub kaloryferem. Pamiętaj, by pozostawić odpowiednią odległość pomiędzy kolejnymi kawałkami, a na nitce zawieszać duże okazy. Te mniejsze mogą zbytnio się skurczyć i spaść ze sznurka. Niezależnie od wybranej metody, najważniejszą kwestią jest cierpliwość i zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy suszonymi grzybami.
Grzyby po suszeniu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na przykład w szklanym słoiku lub metalowym pudełku. Ważne, by było odpowiednio szczelne. Dzięki temu uchronisz zbiory przed pleśnią, wilgocią i szkodnikami. Wybierz chłodne i zacienione miejsce. Suszone grzyby możesz przechowywać maksymalnie 2 lata. Do słoika możesz wrzucić liść laurowy, który zabezpieczy grzyby przed molami spożywczymi.