Jak suszyć grzyby? Pamiętaj o tym ważnym kroku i ciesz się zbiorami przez wiele miesięcy

Jak suszyć grzyby - to pytanie często powraca w sezonie na grzybobranie. Szczególnie gdy wyprawa do lasu okazała się wyjątkowo udana. Suszenie to najlepszy sposób na zachowanie zbiorów na długie miesiące. Sprawdźmy, jak to zrobić.

Po więcej podobnych artykułów zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl

Koniec lata i jesień nieodłącznie związane są z pełnią sezonu na grzybobranie. A ten z kolei wiąże się z pytaniami o to, jak suszyć grzyby, jak je przechowywać i która metoda będzie najlepsza. I choć przetwarzanie zbiorów, szczególnie gdy były wyjątkowo liczne, nie należy do najłatwiejszych czynności, to warto poświęcić temu chwilę i zerknąć na sprawdzone porady. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem grzybów przez wiele miesięcy.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Jak suszyć grzyby? Jak je przygotować?

Do suszenia nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby w Polsce, choć najlepiej w tym celu sprawdzi się prawdziwek, podgrzybek, kania czy koźlarz babka, czyli popularne kozaki. Grzyby przed suszeniem musisz jednak w odpowiedni sposób przygotować. Najpierw oczyść je przy pomocy szczoteczki lub nożyka z pozostałości ziemi, sprawdź też, czy nie są robaczywe. Do suszenia w piekarniku czy suszarce możesz pokroić okazy na mniejsze kawałki. Te większe sprawdzą się w przypadku suszenia na sznurku, np. na słońcu czy nad piecem. Plastry i kawałki powinny mieć grubość ok. pół do 1 centymetra.

Anna LewandowskaAnna Lewandowska w odważnej sukience. "Jest ogień"

Jak suszyć grzyby w piekarniku? W jakiej temperaturze suszyć grzyby?

Suszenie w specjalnej suszarce to najprostsza i najszybsza metoda, ale nie każdy dysponuje takim sprzętem. Co wtedy? Najpopularniejszym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Jak to zrobić? Oczyszczone i odpowiednio przygotowane grzyby ułóż na ruszcie lub tacce - możesz na nich położyć papier do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu lekkiego odstępu, tak, by umożliwić swobodny przepływ powietrza. Ustaw piekarnik na temperaturę 50 stopni i, jeśli masz taką możliwość, uruchom termoobieg. Pozostaw też uchylone drzwiczki, by odprowadzić parę i wilgoć. Suszenie grzybów w piekarniku trwa do kilku godzin, musisz więc uzbroić się w cierpliwość.

Inną metodą jest suszenie grzybów nad kuchenką lub… na kaloryferze. Nawleczone na nitkę oczyszczone i pokrojone w paski grzyby zawieś nad kuchenką, piecem lub kaloryferem. Pamiętaj, by pozostawić odpowiednią odległość pomiędzy kolejnymi kawałkami, a na nitce zawieszać duże okazy. Te mniejsze mogą zbytnio się skurczyć i spaść ze sznurka. Niezależnie od wybranej metody, najważniejszą kwestią jest cierpliwość i zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy suszonymi grzybami.

Grzyby chronioneGrzyby pod ochroną. Ich zbieranie może kosztować cię nawet 5 tys. zł

Jak przechowywać suszone grzyby? Wrzuć do środka liść laurowy

Grzyby po suszeniu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na przykład w szklanym słoiku lub metalowym pudełku. Ważne, by było odpowiednio szczelne. Dzięki temu uchronisz zbiory przed pleśnią, wilgocią i szkodnikami. Wybierz chłodne i zacienione miejsce. Suszone grzyby możesz przechowywać maksymalnie 2 lata. Do słoika możesz wrzucić liść laurowy, który zabezpieczy grzyby przed molami spożywczymi.

Więcej o: