Porysowana patelnia jak nowa? Aby uzyskać ten efekt, wystarczy sól

Porysowana patelnia to znajomy problem. Nie dotyczy on jednak wyłącznie miłośników gotowania. Zanim wyrzucisz sprzęt do kosza, spróbuj domowego triku za parę złotych. Wystarczy produkt, który masz już w kuchni, aby zaoszczędzić pieniądze.

Brudne, przypalone i porysowane patelnie to problem, z którym nie raz każdy z nas się mierzył. Bardzo ciężko je uratować, a nowy sprzęt nie jest tani. Istnieje jednak domowy sposób, który uratuje porysowaną patelnie. Wystarczy użyć jeden produkt, który kupisz w każdym sklepie w Polsce za kilka złotych.  

Zobacz wideo Te rzeczy znajdziesz w swojej łazience. Wazelina, szare mydło, zmywacz mogą mieć inne zastosowanie

Porysowana patelnia jak nowa? Wypróbuj sól kuchenną 

W sieci stale pojawiają się nowe domowe sposoby i triki na wykorzystanie niektórych przedmiotów użytku domowego. Czyścimy skarpetki przy użyciu octu, a wilgoć zwalczamy zwykłą kredą! Tiktokerka Sophie Louise znalazła nowe zastosowanie na sól kuchenną. Okazało się, że świetnie sprawdzi się do odnowienia przypalonych i brudnych patelni. Jak ją wykorzystać? 

Zacznij od dokładnego umycia patelni płynem do mycia naczyń. Następnie wytrzyj ją do sucha, a na jej powierzchni wysyp sporą ilość soli kuchennej. Praż sól do momentu, aż zrobi się lekko brązowa. Teraz tylko przetrzyj patelnię mokrym ręcznikiem papierowym. Efekt? Czysta patelnia, do której nie przywierają potrawy! Prażenie soli jest świetną, naturalną metodą, która wydłuża żywotność naczyń.   

Jak dbać o patelnię? O tych radach pamiętaj, żeby przedłużyć życie patelni 

Patelnie, tak jak każde narzędzie, niszczy się wraz z użytkowaniem. Żeby dłużej z niej korzystać i unikać stałego kupowania nowego modelu, trzeba dobrze o nią dbać. O czym należy pamiętać? 

  • Patelnię wycieraj dokładnie po każdym myciu – na wilgotnej powierzchni może osadzać się kamień z wody.
  • Sprawdź, czy twoja patelnia nadaje się do mycia w zmywarce.
  • Patelnia z powłoką nieprzywierającą będzie sprawna dłużej, jeśli podczas gotowania dodasz niewielkie ilości oleju lub masła.  
  • Patelnie najlepiej wieszać. Jeżeli nie masz takiej możliwości, w szafce nie stawiaj na nich garnków, ponieważ porysujesz powłokę.
Więcej o: