Wrzosy są nie tylko piękne, ale też stosunkowo tanie. Właśnie dlatego są jednymi z najchętniej wybieranych roślin i pojawiają się w ofertach nie tylko kwiaciarni, ale również popularnych marketów. Stosując się do kilku prostych wskazówek, mogą zdobić nasz balkon czy ogród nie przez jeden sezon, ale wiele lat.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wrzosy powinny stać w miejscu słonecznym, ale osłoniętym od mocnego wiatru. Postawione w cieniu będą słabo rosły oraz staną się podatne na ataki szkodników i choroby grzybowe. Nie należy zapominać o właściwej ziemi. Musi mieć ona kwaśny odczyn i powinna być wzbogacona o kompost lub torf.
Podczas podlewania należy wziąć pod uwagę, że wrzosy nie lubią dużej ilości wody. Zbyt wilgotne podłoże sprawi, że korzenie mogą zacząć gnić.
Ściółkowanie należy przeprowadzić tuż po posadzeniu wrzosów. W tym celu przyda się przekompostowana i rozdrobniona kora lub igliwie. Po co to robić? Aby zapobiec parowaniu wody z podłoża i przesychaniu warstwy ziemi. Ponadto zabezpiecza to korzenie wrzosów przed mrozem oraz zapobiega rozwojowi chwastów.
Najlepszym nawozem do wrzosów są... fusy po kawie! Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Już dwie łyżki rozsypane między krzewinkami sprawią, że kwiaty będą bujnie i pięknie rosły. Fusy z kawy można też dodać do ściółki lub wykorzystać do podlewania.