W jakiej temperaturze suszyć grzyby, żeby zachowały mak i aromat? Pamiętaj o tej prostej regule

W jakiej temperaturze suszyć grzyby - to pytanie często powraca w sezonie na grzybobranie. Szczególnie gdy wyprawa do lasu okazała się wyjątkowo udana i chcemy mieć pewność, że nasz wysiłek nie pójdzie na marne. Podpowiadamy, jak najlepiej suszyć grzyby.

Przełom lata i jesieni to najlepszy okres w roku dla zapalonych grzybiarzy. Po owocnej wycieczce po lesie należy jeszcze pamiętać o odpowiednim przygotowaniu grzybów. W jakiej temperaturze suszyć grzyby, żeby nie straciły one swoich walorów smakowych? Pamiętaj o tej regule, a będziesz cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy.  

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Suszenie w piekarniku 

Grzyby najlepiej i najprościej jest suszyć w specjalnym urządzeniu. Nie każdy z nas dysponuje jednak takim sprzętem. Co wtedy? Na szczęście piekarnik okazuje się równie przydatny do suszenia grzybów. Łatwo możemy na nim kontrolować temperaturę i czas i dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie zmarnujemy naszych znalezisk. Jak suszyć grzyby krok po kroku?  

  1. Pokrojone w plastry grzyby wyłóż na papier do pieczenia  
  2. W międzyczasie nagrzej piekarnik do ok. 60 st. C. Temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni, ale nie powinna też być niższa niż 40 stopni C.    
  3. Włóż grzyby do piekarnika i trzymaj je przez ok. 4-5 h. Nie powinny suszyć się dłużej niż siedem godzin.   

Suszenie w piekarniku to najlepsza metoda, jeśli nie mamy profesjonalnego sprzętu. Oczywiście można także wykorzystać kaloryfer, jednak wymaga to od nas więcej cierpliwości i starannego przygotowania. 

Jak przechowywać suszone grzyby? Ten trik uchroni zbiory przez molami 

Po wysuszeniu grzyby przechowuj w szczelnie zamkniętych blaszanych lub drewnianych pojemnikach. Może to też być na przykład szklany słoik. Ważne, by pojemnik był jednak odpowiednio szczelny. Uchroni to zbiory przed pleśnią, wilgocią czy szkodnikami. Suszone grzyby możesz przechowywać maksymalnie 2 lata. Jak zabezpieczyć je przed molami spożywczymi? Do słoika wystarczy wrzucić liść laurowy! 

Więcej o: