Przełom lata i jesieni to najlepszy okres w roku dla zapalonych grzybiarzy. Po owocnej wycieczce po lesie należy jeszcze pamiętać o odpowiednim przygotowaniu grzybów. W jakiej temperaturze suszyć grzyby, żeby nie straciły one swoich walorów smakowych? Pamiętaj o tej regule, a będziesz cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy.
Grzyby najlepiej i najprościej jest suszyć w specjalnym urządzeniu. Nie każdy z nas dysponuje jednak takim sprzętem. Co wtedy? Na szczęście piekarnik okazuje się równie przydatny do suszenia grzybów. Łatwo możemy na nim kontrolować temperaturę i czas i dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie zmarnujemy naszych znalezisk. Jak suszyć grzyby krok po kroku?
Suszenie w piekarniku to najlepsza metoda, jeśli nie mamy profesjonalnego sprzętu. Oczywiście można także wykorzystać kaloryfer, jednak wymaga to od nas więcej cierpliwości i starannego przygotowania.
Po wysuszeniu grzyby przechowuj w szczelnie zamkniętych blaszanych lub drewnianych pojemnikach. Może to też być na przykład szklany słoik. Ważne, by pojemnik był jednak odpowiednio szczelny. Uchroni to zbiory przed pleśnią, wilgocią czy szkodnikami. Suszone grzyby możesz przechowywać maksymalnie 2 lata. Jak zabezpieczyć je przed molami spożywczymi? Do słoika wystarczy wrzucić liść laurowy!