Niedobór witamin w organizmie może wpływać na pogorszenie m.in. kondycji włosów. Warto zatem pamiętać o zbilansowanej diecie, dzięki której możemy zahamować wypadanie kosmyków, ale też przyspieszyć porost nowych. Jakie w związku z tym produkty należy spożywać? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mleko, jaja, jogurty czy szpinak. We wszystkich tych produktach możemy znaleźć witaminę A, a ta wzmacnia cebulki włosowe oraz komórki rogowe nabłonka skóry głowy. Efekt? Włosy staną się mniej łamliwe i suche.
Biotyna, czyli witamina z grupy B występuje w małych ilościach w pożywieniu. Warto mimo w diecie uwzględnić kalafiory, rodzynki, migdały, sardynki czy soję. Składnik ten odpowiada bowiem za stymulację wzrostu włosów oraz regenerację rozdwajających się końcówek.
Chcąc poprawić strukturę włosów oraz zapobiec ich nadmiernemu wypadaniu, warto spożywać owoce cytrusowe, kiszonki czy brukselkę. Są to bowiem produkty bogate w witaminę C.
Witamina D reguluje pracę gruczołów łojowych, a dodatkowo wpływa na wzrost włosów oraz stan skóry głowy. Aby dostarczać ją organizmowi, należy spożywać tłuste ryby, wątróbkę czy przetwory mleczne.
Witamina E zapobiega zniszczeniu włosów przez czynniki środowiskowe, a ponadto nawilża skórę głowy. Można przemycić ją w diecie w oleju słonecznikowym, migdałach, orzechach laskowych czy płatkach owsianych.