Te witaminy na włosy powinny się znaleźć w każdej diecie. Zahamują ich wypadanie i przyspieszą porost

Wypadające włosy pozbawione blasku to problem, z którym borykasz się już od dłuższego czasu? Powodem może być nie tylko nieodpowiednia pielęgnacja, ale i... dieta. To jej właśnie warto przyjrzeć się w pierwszej kolejności, aby upewnić się, że dostarczamy niezbędne witaminy na włosy.

Niedobór witamin w organizmie może wpływać na pogorszenie m.in. kondycji włosów. Warto zatem pamiętać o zbilansowanej diecie, dzięki której możemy zahamować wypadanie kosmyków, ale też przyspieszyć porost nowych. Jakie w związku z tym produkty należy spożywać? Podpowiadamy. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Witaminy na włosy? Nie zapomnij o tych z grupy A 

Mleko, jaja, jogurty czy szpinak. We wszystkich tych produktach możemy znaleźć witaminę A, a ta wzmacnia cebulki włosowe oraz komórki rogowe nabłonka skóry głowy. Efekt? Włosy staną się mniej łamliwe i suche. 

Zobacz wideo Ania Starmach testuje sposób na elektryzujące się włosy

Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy? Równie ważna jest biotyna 

Biotyna, czyli witamina z grupy B występuje w małych ilościach w pożywieniu. Warto mimo w diecie uwzględnić kalafiory, rodzynki, migdały, sardynki czy soję. Składnik ten odpowiada bowiem za stymulację wzrostu włosów oraz regenerację rozdwajających się końcówek. 

Witamina C na włosy. Jakie ma zalety?

Chcąc poprawić strukturę włosów oraz zapobiec ich nadmiernemu wypadaniu, warto spożywać owoce cytrusowe, kiszonki czy brukselkę. Są to bowiem produkty bogate w witaminę C. 

Witaminy na porost włosów? W diecie uwzględnij witaminę D 

Witamina D reguluje pracę gruczołów łojowych, a dodatkowo wpływa na wzrost włosów oraz stan skóry głowy. Aby dostarczać ją organizmowi, należy spożywać tłuste ryby, wątróbkę czy przetwory mleczne. 

Domowe sposoby na pielęgnacje włosów? Pomocna będzie witamina E 

Witamina E zapobiega zniszczeniu włosów przez czynniki środowiskowe, a ponadto nawilża skórę głowy. Można przemycić ją w diecie w oleju słonecznikowym, migdałach, orzechach laskowych czy płatkach owsianych. 

Więcej o: