W ilu stopniach prać pościel? Zadbaj o komfort snu oraz swoje zdrowie

Łóżko to miejsce, w którym spędzamy znaczną część doby. Ważne, aby było nie tylko komfortowe, ale także czyste i bezpieczne dla naszego zdrowia. W ilu stopniach prać pościel, by była miękka, higieniczna i przyjemnie spędzało się w niej czas?

Z pościeli korzystamy regularnie. Spędzamy w niej kilka, a niekiedy nawet kilkanaście godzin na dobę. Pot oraz naskórek są idealną pożywką dla grzybów i bakterii. W jaki sposób zadbać o odpowiednią higienę pościeli?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Dwa sposoby na zawsze miękkie ręczniki

Dlaczego pranie pościeli jest tak ważne?

Gdy śpimy, nasz naskórek się łuszczy, a ciało poci. To naturalne, że pościel się brudzi. Znajdziemy w niej bakterie, roztocza, grzyby a często także okruszki i inne zabrudzenia. Dlatego zachowanie odpowiedniej czystości pościeli jest ważne, nie tylko dla naszego komfortu, ale i zdrowia.

Jak często prać pościel? To zależy od kilku czynników

To, jak często powinniśmy prać pościel, zależy od kilku aspektów. Zazwyczaj wystarczy, że zrobimy to raz na dwa tygodnie, a jeśli posiadamy pupilaco tydzień. Pamiętajmy, że latem, gdy doskwierają wysokie temperatury, pocimy się więcej, dlatego także powinniśmy robić to częściej niż np. zimą. Zachowując odpowiednią higienę pościeli, zminimalizujemy ryzyko wystąpienia alergii i problemów skórnych czy oddechowych

W ilu stopniach prać pościel bawełnianą?

Zanim przystąpimy do prania pościeli, bezwzględnie powinniśmy zaznajomić się z zaleceniami od producenta. Znajdziemy je na metce. Temperatura prania zależy m.in. od materiału, z jakiego pościel została wykonana:

  • Bawełnianą i lnianą najczęściej wypierzemy w 60 stopniach,
  • Satynową lub z kory w 40-60°C,
  • Flanelową w 40°C.

Najlepszą temperaturą jest 60 stopni, gdyż to właśnie w niej jesteśmy w stanie wyeliminować wszelkie grzyby, bakterie i roztocza. Pościel będzie nie tylko miękka i przyjemna w dotyku, ale także nieskazitelnie czysta.

Więcej o: