Ręczniki należy prać w określonej temperaturze i z użyciem konkretnych produktów. Wiele osób popełnia podstawowe błędy, przez co ręczniki stają się twarde, a nawet się kurczą.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl
Jednym z najczęściej popełnianych błędów, które zdecydowania pogarszają jakość ręczników, jest używanie ich od razu po zakupie. Ręczniki bowiem, w sklepie mogą zawdzięczać swój wygląd nie tylko miękkim nitkom, z których je wykonano. Zdarza się, że są pokryte specjalnym specyfikiem, który sprawia, że są bardziej puchate i miękkie, aby ludzie chętniej je kupili. Kiedy ręcznik pokryty taką miksturą nasiąknie od wody i będzie poddawany gnieceniu podczas wycierania, ów produkt zostanie wciśnięty w jego strukturę bezpowrotnie. Taki ręcznik, szybko stanie się twardy, co zatem zrobić, aby tego uniknąć? Koniecznie upierz ręcznik tuż po zakupie, używając właściwych produktów.
Większość osób pierze ręczniki w temperaturze 90 stopni. Niestety, taka temperatura może się sprawdzić, ale nie musi. Odpowiada tylko nielicznym gatunkom materiału. Dużo bardziej odpowiedzialnym wyborem będzie ustawienie temperatury między 40, a 60 stopni. Taka wartość ciepła zabije dużo bakterii wirusów i grzybów, nie niszcząc przy tym zbytnio tkaniny. Dodatkowym plusem będzie tu zatem pełna dezynfekcja. Nie musimy się też obawiać, że stracą miękkość.
Świetnym trikiem, który sprawi, że ręczniki będą jeszcze bardziej miękkie i puchate, będzie dodanie do prania łyżki stołowej sody oczyszczonej. Ta substancja sprawia, że pęcznieją nie tylko śniadaniowe pancakes, ale i materiały, nawet te, które wcześniej uległy zniszczeniu.