Używasz go codziennie, a nie wiesz, że chroni przed kamieniem. Czysty zlew bez szorowania

Twarda woda to zmora polskich domów. Zostawia osad i nieestetyczne zacieki w zlewach, których trudno uniknąć, a z czasem trudno też je usunąć. Jest jednak prosty trik z wykorzystaniem składnika, który znajdziesz w każdej kuchni. To banalnie prosty i skuteczny sposób!

Problematyczna twarda woda. Odbiera blask i kolor zlewom

W kuchni najczęściej można spotkać zlewy stalowe i granitowe. W obu przypadkach zdecydowanym wrogiem w ich utrzymaniu jest twarda woda. A jest to powszechny problem, z którym niewiele można zrobić. W wyniku jej codziennego działania robią się matowe i pełne nieestetycznych zacieków, natomiast granitowe stopniowo tracą swoją głęboką czerń, stają się poszarzałe i pełne białawych osadów. Biorąc pod uwagę ich ceny, aż szkoda patrzeć na szybko niszczący się element kuchni. Czyszczenie zlewów kuchennych zwykłym detergentem nie zawsze radzi sobie z tym problemem, zazwyczaj ich przeznaczenie jest po prostu inne. Dbają o higienę, ale nie koniecznie o wygląd. 

Domowy sposób na zacieki. Masz go w kuchni pod ręką

Skutecznym sposobem na prewencję, jak i pozbywanie się kamienia i zacieków z osadu jest zaimpregnowanie zlewu olejem. Ten zwyczajny produkt spożywczy nadaje blask, odświeża kolor, a także chroni przed powstawaniem zacieków. Dzięki cienkiej warstwie oleju woda nie pozostaje na jego powierzchni, a jedynie po nim przepływa. Zlewy granitowe dzięki temu zabiegowi mogą odzyskać swój ciemny kolor. Natomiast stalowe nienaganny połysk. Jak to zrobić? Najpierw dokładnie czyścimy zlew, a później aplikujemy kilka kropel dowolnego oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego na ręcznik papierowy i dokładnie przecieramy całą powierzchnię. Możemy też aplikować olej bezpośrednio na zlew, a później go rozetrzeć ręcznikiem. Niewielka ilość oleju nie zostawia bardzo tłustej powłoki, zatem nie będzie się "lepić". 

W ten sposób znacząco wydłużymy "życie" naszego zlewu, który na długo pozostanie w dobrym stanie. 

Więcej o: