Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rośliny do prawidłowego wzrostu potrzebują zarówno mikro-, jak i makroelementów, które pobierają z ziemi. Oprócz regularnego podlewania ważne jest również systematyczne nawożenie. Zapewni to dłuższy, nieskazitelny wygląd roślin. W okresie intensywnego wzrostu, czyli w przypadku paproci jest to od marca do lipca, powinniśmy nawozić je co tydzień. Latem i wczesną jesienią, aż do października nawóz stosujemy co dwa-trzy tygodnie. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty, odżywczą miksturę.
Domowej roboty nawozy są nie tylko niezwykle ekologiczne, ale również wydaje i mają uniwersalne zastosowanie. Mieszanka przygotowana z fusów i naparów z herbaty świnie odkazi ziemię. Ponadto zapobiegnie rozwojowi bakterii oraz sprawi, że roślina będzie rosła wyjątkowo bujnie. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się ziołowe napary z: pokrzywy, szałwii, rumianku czy skrzypu polnego.
Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że woda po gotowaniu warzyw posiada wiele substancji odżywczych. Do najważniejszych zalicza się: potas, żelazo, magnez, fosfor, skrobia, wapń, błonnik oraz witaminy z grupy A, B oraz E. To wyjątkowo łatwa, alternatywna metoda nawożenia kwiatów doniczkowych, w tym paproci. Świetnie sprawdzi się podczas podlewania, lecz należy pamiętać, żeby woda nie była posolona oraz była wystudzona.