Od końca września możemy zbierać świeże orzechy włoskie. Są one nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Orzechy są źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Niestety są bogate także w juglon, który jest przyczyną trudnych do usunięcia zabrudzeń, które pojawiają się podczas skubania orzechów. Jak później wyczyścić ręce? Sama woda z mydłem nie wystarczą.
Cytryna i kwasek cytrynowy
Cytryna to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, które mamy w kuchni. Możemy użyć jej do naszych ulubionych potraw, stworzenia domowych środków czystości czy odświeżaczy powietrza. Okazuje się, że cytryna świetnie doczyści także zabarwienia skóry. Możesz wykorzystać do tego także kwasek cytrynowy, a nawet sok z kwaszonej kapusty! Żeby umyć ręce, pocieraj zabrudzone miejsca przekrojoną na pół cytryną. Drugi sposób to mycie rąk w roztworze z wody i kwasku.
Ocet winny
Ocet to kolejny niedoceniany i tani produkt, który na pewno każda z nas ma już w domu i może wykorzystać. Jak użyć go do usunięcia zabrudzeń po skubaniu orzechów włoskich? Wystarczy nasączyć octem wacik, a następnie pocierać nim zabrudzone miejsca na skórze. Plamy przecieraj do momentu, aż znikną.
Domowy peeling
Do wyczyszczenia rąk po skubaniu orzechów świetnie sprawdzi się również domowy peeling. Stosuj go w momentach, kiedy poprzednie metody przestały działać na zabrudzenia. Peeling diy to jeden z najprostszych produktów do wykonania w domu. Wystarczy przygotować odrobinę gruboziarnistego cukru lub soli morskiej. Do tego dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek lub oliwki do ciała. Mieszanką pocieraj dłonie, aby dokładnie je wyczyścić i złuszczyć naskórek.