Kelnerka zdradziła sposoby na duże napiwki. Niektóre budzą kontrowersje. "Zawsze obwiniaj kuchnię"

Są lwią częścią wynagrodzenia osób, które pracują w gastronomii. Niestety, nie każdy klient chętnie je zostawia. Na TikToku pojawił się filmik, w którym kelnerka podpowiada, co zrobić, aby zawsze otrzymać sowity napiwek. Niektóre z jej porad są oczywiste, inne kontrowersyjne. Co doradza?

Kelnerka z Hooters podzieliła się swoimi sposobami na to, jak zgarniać lepsze napiwki. Zaznaczyła, że nie zawsze chodzi tylko o wygląd, ale przede wszystkim o miłe i subtelne interakcje z klientami. Swoimi spostrzeżeniami podzieliła się na TikToku. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Wersow o pracy kelnerki. 300 zł napiwku? Była też wtopa

Zadbaj o schludny wygląd i pilnuj, aby szklanki zawsze były pełne

Kelnerka zdradza, że klienci zauważają, kiedy wkładasz wysiłek w swoją pracę oraz w to, aby wyglądać ładnie i schludnie, dlatego warto się o to postarać. Poza tym doradza, że w szczególności powinniśmy zadbać o to, aby szklanki klientów zawsze były pełne. Jak przyznaje, ludzie są niecierpliwi, dlatego najlepiej uzupełniać je na bieżąco, nawet gdy są opróżnione zaledwie w połowie.

Stwórz więź z klientem i spraw, by poczuł się wyjątkowy, a chętniej zostawi napiwek

Kolejny trik może wydać się dyskusyjny. Dziewczyna zdradza, że miła rozmowa oraz czułe zwracanie się do klientów zawsze skutkuje lepszymi napiwkami. Gwarantuje, że jej sposób działa niezawodnie i sprawia, że pomiędzy nią a gośćmi tworzy się więź, dzięki której chętniej zostawiają więcej pieniędzy.

Zawsze mówię: Hej kochanie, czy mogę dać ci kolejnego drinka?, Hej kochanie, chcesz jeszcze piwa? Hej słońce, jesteś gotowa na ten czek?

Gdy obsługujesz parę, zwracaj się głównie do kobiety

Dziewczyna wspomniała także o zasadach, jakich powinniśmy przestrzegać, gdy obsługujemy parę na ważnym spotkaniu lub randkę. Gdy przy stoliku siedzą kobieta i mężczyzna, zawsze najpierw pozdrawia kobietę i w jej stronę kieruje swoją uwagę oraz nawiązuje kontakt wzrokowy. Jedyny moment, gdy patrzy na mężczyznę jest wtedy gdy przyjmuje od niego zamówienie lub podaje drinka. Jak podpowiada:

Zawsze spraw, aby dziewczyna czuła się komfortowo 

W razie problemów zrzuć winę na kogoś innego

Kelnerka wspomina, że warto dużo się śmiać. Jej kolejna porada jest z kolei dość kontrowersyjna — w razie wtopy zawsze obwinia kuchnię. Nawet jeśli wina leży po jej stronie, bo na przykład zapomniała o zamówieniu. W ramach załagodzenia konfliktu oferuje darmowy deser, by na nowo wkraść się w łaski klienta. Na koniec radzi, aby dobrze się bawić, albo chociaż udawać, że tak jest.

Filmik doczekał się kolejnych części.

Więcej o: