Brak regularności w czyszczeniu piekarnika może skutkować pojawieniem się trudnych do usunięcia przypaleń i tłustych plam. Zaschnięte resztki dań i ślady po tłuszczu to nie lada wyzwanie, jednak dzięki domowym sposobom możesz pozbyć się ich szybko i bezproblemowo.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ocet jest produktem o naprawdę wielu zastosowaniach. Z jego pomocą umyjesz i odkazisz łazienkę oraz kuchnię, w tym także piekarnik. Wystarczy, że wymieszasz go z wodą w proporcji 1:1 i dokładnie spryskasz wnętrze urządzenia. Po kilkunastu minutach wyszoruj je wilgotną ściereczką lub gąbką, a na koniec wytrzyj do sucha. Ten sposób warto stosować regularnie, także jako zabezpieczenie przed zbieraniem się brudu i tłuszczu.
W przypadku silniejszych przypaleń sięgnij po sodę oczyszczoną, która jest niezawodną bronią każdej pani domu. Dodaj do niej odrobinę wody, aby powstała gęsta pasta i nałóż na przypalenia. Możesz również dorzucić trochę soli i octu, by wzmocnić jej działanie w przypadku naprawdę trudnych zabrudzeń. Po godzinie wytrzyj wnętrze ścierką lub gąbką. Zrób to dokładnie, by nie powstały zacieki.
Tabletka do zmywarki pomoże ci nie tylko z brudnymi naczyniami, ale także piekarnikiem. Nagrzej urządzenie do 100 stopni, umieść tabletkę w blaszce do pieczenia i zalej wrzątkiem, a następnie włóż do piekarnika. Odczekaj dwie godziny. Po tym czasie wystarczy, że wyjmiesz blachę, a lekko ostudzone wnętrze przetrzesz wilgotną szmatką.