Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, który ma niesamowicie prozdrowotne właściwości. Bardzo chętnie wykorzystujemy je zarówno w diecie, pielęgnacji jak i w celach zdrowotnych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nasiona lnu składają się przede wszystkim ze zdrowych tłuszczów, co czyni z nich najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Pomagają one obniżyć ciśnienie tętnicze i wspomagają procesy odpornościowe. Ponadto w siemieniu znajdziemy ogrom minerałów i witamin z grup B, C, E, a wysoka zawartość błonnika pomaga utrzymać właściwie stężenie cukru i cholesterolu we krwi. Nasiona lnu zadbają również o twoje włosy i skórę.
Siemię lniane możemy stosować zewnętrznie lub wewnętrznie — tworząc z niego kisiel, który należy wypić. Możemy uzyskać różne efekty w zależności od tego, czy spożyjemy go rano, czy wieczorem. Jak go przygotować?
Kisiel z siemienia możemy pić o każdej porze dnia i w wielu porcjach, jednak godziny, w jakich to robimy, warunkują jego działanie. W przypadku problemów żołądkowych, bólu, wrzodów, zgagi, refluksu czy stanów zapalnych jelit najlepiej pić go z rana, na czczo. Zadziała osłonowo i odżywi korzystną mikroflorę jelitową, a ponadto przywróci jej równowagę. Dodatkowo, pęczniejąc, sprawi, że będziemy mniej głodni w ciągu dnia. Stosowany wieczorem korzystnie wpłynie na problemy trawienne i zaparcia. Zwiększa wilgotność treści pokarmowej, przez to łatwiej przechodzi przez jelita. Zadziała łagodząco w przypadku biegunek a dzięki zawartości aminokwasu, który wspiera produkcję melatoniny, ułatwi zasypianie.