Pasteryzacja to proces, podczas którego konserwujemy jedzenie bez utraty smaku czy wartości odżywczych. Najpopularniejszą formą jest pasteryzacja na mokro, tj. w garnku wypełnionym wodą. Istnieje jednak inny, prostszy sposób, dzięki któremu zaoszczędzimy czas oraz mniej nabrudzimy. Chodzi o pasteryzację w piekarniku.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do pasteryzacji na sucho będziemy potrzebować słoików z nakrętką typu twist-off. Ważne, aby były całe i szczelne. Przed użyciem musimy je wyparzyć. Możemy zrobić to w zmywarce, wybierając program z 75°C. Osobno kładziemy szkło, osobno nakrętki i absolutnie nie używamy żadnych detergentów. Słoiki wyjmujemy, dopiero gdy będą suche i chłodne. Jeśli nie mamy zmywarki, możemy wyparzyć je w piekarniku. Szkło wkładamy do urządzenia, które następnie nagrzewamy do 100°C. Trzymamy 30 minut, a po wystygnięciu wyjmujemy. Nakrętki przelewamy wrzątkiem.
Wyparzone słoiki są gotowe do nakładania jedzenia. Pamiętaj, by nie wypełniać ich po brzegi, aby uniknąć pęknięcia, zawsze zostaw kilka centymetrów luzu u góry. Słoiki muszą być suche i czyste. Jak przeprowadzić proces pasteryzacji?