Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Prosty i szybki sposób bez bałaganu

Pasteryzacja w piekarniku to banalny sposób, który pozwoli nam zachować smaki wiosny, lata oraz jesieni na dłużej. Możemy w ten sposób zrobić nie tylko dżemy, konfitury i soki, ale także zupy, mięso, grzyby, a także bigos. Pokazujemy, jak pasteryzować słoiki w piekarniku krok po kroku.

Pasteryzacja to proces, podczas którego konserwujemy jedzenie bez utraty smaku czy wartości odżywczych. Najpopularniejszą formą jest pasteryzacja na mokro, tj. w garnku wypełnionym wodą. Istnieje jednak inny, prostszy sposób, dzięki któremu zaoszczędzimy czas oraz mniej nabrudzimy. Chodzi o pasteryzację w piekarniku. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Jak przygotować słoiki do pasteryzacji w piekarniku? Zacznij od wyparzania

Do pasteryzacji na sucho będziemy potrzebować słoików z nakrętką typu twist-off. Ważne, aby były całe i szczelne. Przed użyciem musimy je wyparzyć. Możemy zrobić to w zmywarce, wybierając program z 75°C. Osobno kładziemy szkło, osobno nakrętki i absolutnie nie używamy żadnych detergentów. Słoiki wyjmujemy, dopiero gdy będą suche i chłodne. Jeśli nie mamy zmywarki, możemy wyparzyć je w piekarniku. Szkło wkładamy do urządzenia, które następnie nagrzewamy do 100°C. Trzymamy 30 minut, a po wystygnięciu wyjmujemy. Nakrętki przelewamy wrzątkiem.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Instrukcja krok po kroku

Wyparzone słoiki są gotowe do nakładania jedzenia. Pamiętaj, by nie wypełniać ich po brzegi, aby uniknąć pęknięcia, zawsze zostaw kilka centymetrów luzu u góry. Słoiki muszą być suche i czyste. Jak przeprowadzić proces pasteryzacji?

  • Napełnione słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika,
  • Urządzenie nastawiamy na 120-130°C, a czas pasteryzacji liczymy dopiero od jego nagrzania,
  • Dżemy i konfitury pasteryzujemy 30 minut,
  • Mięso pasteryzujemy trzy dni w 130°C — pierwszego przez 60 minut, następnego 40, a ostatniego 30.
  • Po pasteryzacji wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki,
  • Gdy urządzenie ostygnie, wyjmujemy słoiki, dokręcamy nakrętki i wykładamy do góry dnem na kilka godzin,
  • Sprawdzamy, czy każda nakrętka jest lekko wklęsła — dowiemy się w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zamknięte,
  • po całkowitym wystygnięciu układamy je w chłodnym i ciemnym miejscu. 
Więcej o: