Te lunchboxy zachęcą do jedzenia największego niejadka. Mamy na nie MYK

Pięknie przygotowane lunchboxy od razu zachęcają nas do jedzenia. Ich przygotowanie wcale nie musi zajmować nam dużo czasu. Dziś mamy dla was trzy propozycje, które zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka.

Jeśli jesteśmy fanami słodkich śniadań czy przekąsek, to idealnie sprawdzą się w naszym lunchboxie wszelkiego rodzaju owsianki z dużą ilością owoców, czy np. placuszki bananowe z masłem orzechowym. To także dobre rozwiązanie dla dzieci, które w ciągu dnia mają ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie chcemy, żeby jadły słodycze. Jeśli jednak wolicie potrawy na słono, to zobaczcie, co dla was przygotowaliśmy. 

Trzy pomysły na lunchboxy. Zachęcą do jedzenia największego niejadka 

Zdrowa sałatka i pełnoziarniste tosty to pierwsza z naszych propozycji. Warto zadbać o to, by posiłek był pełnowartościowy i nie zabrakło w nim zdrowych tłuszczy (te znajdują się np. w awokado), węglowodanów i białka. Takie danie możemy zjeść w pracy czy w szkole jako drugie śniadanie, czy obiad. 

Kolejnym pomysłem są wrapy z tortilli i owoce. Do naszych wrapów możemy wykorzystać kurczaka, szpinak i suszone pomidory. Jeśli nie jecie mięsa, to świetnie sprawdzi się tutaj tofu. Ostatnia nasza propozycja to hummus, warzywa i dla osłody chlebek bananowy. 

Jak przygotować chlebek bananowy? 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej średniego typu (typ 500 będzie w sam raz)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g masła (rozpuszczonego)
  • szklanka posiekanych nerkowców lub mix orzechów

Chlebek bananowy - sposób wykonania:

  1. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać je mikserem. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  2. Do ubitych jajek dodaj roztopione masło oraz banany. 
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj całość. Następnie przełóż do mąki masę bananową i posiekane orzechy. Za pomocą szpatułki połącz całość.
  4. Przygotuj formę do pieczenia (możesz użyć keksówki) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj wierzch. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chlebek bananowy piecz przez ok. 55 minut.

Nowe odcinki "Myk" w każdą sobotę o godz. 8 na stronie głównej Gazeta.

Więcej o: