Mąka ziemniaczana na włosy działa lepiej niż laminowanie za 500 zł. Efekty widoczne po pierwszym użyciu

Kobiety, których kosmyki są zniszczone farbowaniem czy innymi zabiegami często decydują się na laminowanie włosów. Dzięki temu odzyskują one blask i stają się widoczniej gładsze. Jak uzyskać podobny efekt wydając 5 zł zamiast 500? Z pomocą przychodzi mąka ziemniaczana.

Jeśli dokuczają ci włosy pozbawione blasku, a ponadto masz problem z ich układaniem to, zamiast wydawać krocie na zabiegi, sięgnij po... mąkę ziemniaczaną! Działa na włosy niczym laminowanie, za które trzeba zapłacić nawet do 500 zł. Efekt jest nie tylko zbliżony, ale też widoczny już po pierwszym użyciu. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ania Starmach testuje sposób na elektryzujące się włosy

Mąka ziemniaczana na włosy w formie maseczki. Wystarczy jedna łyżka, by zobaczyć różnicę

Pierwszym sposobem, w jaki możemy włączyć mąkę ziemniaczaną do codziennej pielęgnacji włosów, jest dodanie łyżki produktu do ulubionej maseczki. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy całość na włosy z pominięciem skalpu i owijamy folią spożywczą bądź nakładamy czepek. Po 30 minutach wystarczy spłukać maseczkę letnią wodą

Domowe sposoby na włosy zniszczone? Wypróbuj tę płukankę

Z mąki ziemniaczanej przygotujemy też płukankę, dzięki której włosy staną się gładsze i zyskają na objętości. W tym przypadku również potrzebujemy zaledwie jednej łyżki produktu. Należy ją dodać do litra przegotowanej i ostudzonej wody, a następnie wymieszać. Płukankę stosujemy po umyciu włosów szamponem

Maska z mąki ziemniaczanej na włosy to niejedyny sposób na wykorzystanie produktu 

Mąka ziemniaczana będzie nie tylko świetną bazą do maseczki, ale też doskonałą alternatywą dla... suchego szamponu. Wystarczy niewielka ilość wmasowana w skórę głowy, aby mąka zaabsorbowała sebum. Osoby o ciemnych włosach mogą dosypać odrobinę cynamonu lub kakao, aby nie był widoczny jasny nalot. Na koniec trzeba jedynie dokładnie wyczesać produkt i gotowe. 

Więcej o: