Muszki owocówki potrafią być prawdziwą plagą, która skutecznie psuje humor. Są niezwykle natrętne i rozmnażają się w zastraszającym tempie. Co więcej, mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego warto zająć się nimi błyskawicznie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Muszki owocówki to malutkie owady, które mogą przynieść olbrzymie problemy. Choć osiągają zaledwie 3 mm długości i żyją nie dłużej niż 2 tygodnie, przenoszą drobnoustroje, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Gdy tylko zauważymy ich obecność, w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o porządek w kuchni, gdyż bez ustalenia źródła, ciężko zwalczyć przyczynę. Przyciągają je dojrzałe, gnijące owoce i produkty fermentowane. Na czym skupić się w szczególności?
Gdy w twojej kuchni pojawili się mali intruzi postaw na skuteczne i niedrogie rozwiązania. Muszki owocówki nie znoszą zapachu mięty pieprzowej. Wystarczy, że wlejesz kilka kropel miętowego olejku do rozpylacza, zalejesz wodą i taką mieszanką spryskasz miejsca, w których się pojawiły. Natychmiast uciekną. W ten sam sposób możesz wykorzystać ocet.
Najpopularniejszą pułapkę na insekty zrobisz ze słoika, kawałka folii spożywczej, gumki recepturki i słodkiego soku lub octu jabłkowego i płynu do naczyń. Jej wykonanie jest banalnie proste. Do słoika wlej roztwory — słodki sok lub ocet jabłkowy z odrobiną płynu do mycia naczyń. Naczynie zakryj folią spożywczą, zabezpiecz gumką, a następnie zrób w wieczku kilkanaście dziurek. Teraz wystarczy trochę poczekać. Insekty, wabione zapachem, wlecą do słoika i już się z niego nie wydostaną.