Masz w kuchni dużo jabłek i nie wiesz, jak wykorzystać pozostałe obierki? Zamiast je marnować, lepiej przygotuj ocet jabłkowy. Produkt ma właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalnie. Żeby zrobić ocet jabłkowy z obierek, wystarczą zaledwie trzy składniki. Poznaj prosty przepis.
Przygotowanie octu jabłkowego z obierek jest bardzo proste i stanowi świetny patent na to, żeby nie marnować żywności. Do stworzenia domowego produktu będziesz potrzebować:
Przygotowanie:
Ocet jabłkowy może być stosowany nie tylko w kuchni. Produkt zawiera enzymy, aminokwasy, kwas chlorogenowy i pektyny. To także świetne źródło witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego. Regularne picie wody z dodatkiem octu jabłkowego reguluje pracę układu krążenia, obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa produkcję soków trawiennych oraz pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Jeśli dodasz go do domowych maseczek na twarz, będziesz natomiast cieszyć się rozjaśnioną cerą. Substancja pomaga w walce z przebarwieniami i działa przeciwzmarszczkowo. Kwasy organiczne rozpuszczają sebum i ułatwiają oczyszczanie porów, pozwalają zmniejszyć widoczność przebarwień i działają rozjaśniająco.