Jak suszyć orzechy włoskie? Wykorzystaj pończochę i ciesz się ich smakiem przez wiele miesięcy

Sezon na orzechy włoskie właśnie się rozpoczął. Warto po nie sięgnąć, gdyż są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Zebrane prosto z drzewa nie od razu nadają się do spożycia. Najpierw należy odpowiednio je przygotować. Jak suszyć orzechy włoskie, byśmy mogli przechowywać je przez wiele miesięcy?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Orzechy zbieramy od końca września do października. Zanim będą nadawały się do zjedzenia, należy je wysuszyć. Dzięki temu będą pyszne i nie spleśnieją. W jaki sposób to zrobić?

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Orzechy włoskie w diecie

Orzechy włoskie to rewelacyjne źródło kwasów omega-3 oraz białka. Wykazują działanie grzybobójcze i przeciwzapalne, a zawartość kwasu foliowego oraz magnezu dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Co więcej, witaminy A, E i koenzym Q10 poprawiają kondycję skóry.

Jak wysuszyć orzechy włoskie w domu? Użyj... pończochy!

Suszenie orzechów włoskich jest ważną czynnością, której nie należy pomijać. Bez niej orzechy mogą spleśnieć. Nie robimy tego jednak zbyt intensywnie, gdyż tracą wtedy cenne wartości odżywcze i smak. Najlepiej więc unikać suszenia w piekarniku czy bezpośrednio na kaloryferze. Jak zrobić to prawidłowo? Załóż rękawiczki i zacznij obierać orzechy z zielonej skórki. Następnie umyj łupiny i pozostaw do wysuszenia. Najlepiej przełożyć je do płóciennej torby, woreczka lub pończochy. Wybierz miejsce suche i przewiewne. Możesz wyłożyć je w słońcu albo w sezonie grzewczym, w okolicach kaloryfera, pieca, kominka. Najważniejsze, aby miejsce było ciepłe, suche i przewiewne.

Jak przechowywać orzechy włoskie bez łupin?

Odpowiednio przygotowane orzechy włoskie możemy przechowywać przez wiele miesięcy. Po wysuszeniu najlepiej przełożyć je do zamkniętego pojemnika, słoika, lnianego woreczka lub papierowej torby i sięgać w razie potrzeby. Obrane orzechy chowamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, lub papierowej torby. Nadają się również do mrożenia.

Więcej o: