Żeby odpowiednio dbać o płytę indukcyjną, nie musisz kupować specjalistycznych środków. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Płytę należy czyścić regularnie i dokładnie, najlepiej bezpośrednio po gotowaniu. Czego używać do sprzątania, żeby nie porysować sprzętu? Okazuje się, że do tego świetnie sprawdzą się domowe sposoby.
Więcej treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Jeśli regularnie czyścimy płytę indukcyjną, sprzątanie kuchni nie powinno być czasochłonne i często wystarczy zwilżona szmatka do usunięcia zabrudzeń. A co w sytuacji, kiedy po długim gotowaniu musimy poradzić sobie z przypaloną płytą? Wtedy warto zastosować domowy trik z wykorzystaniem sody oczyszczonej i octu. Te dwa produkty można znaleźć w prawie każdej kuchni. Świetnie nadają się do gotowania, ale też tanich trików.
Aby dokładnie wyczyścić płytę indukcyjną, najpierw nasącz ściereczkę w occie i przetrzyj nią sprzęt. Następnie posyp powierzchnię sodą oczyszczoną i połóż na niej ścierkę namoczoną w ciepłej wodzie. Po 15 minutach przetrzyj płytę do sucha i ciesz się błyszczącym i czystym sprzętem! Jeśli zapach octu jest dla ciebie wyjątkowo drażniący, możesz zastąpić produkt sokiem z cytryny.
To, czym przecierasz płytę, ma ogromne znaczenie. Jeśli będziesz używać nieodpowiednich akcesoriów, nawet najlepsze środki czystości nie pomogą z uszkodzonym sprzętem. Zdecydowanie unikaj druciaków i szorstkiej strony gąbki. Możesz nimi trwale porysować szklaną powierzchnię. Zamiast tego sięgaj po ściereczkę z mikrofibry, miękką gąbkę i ręcznik papierowy. W przypadku mocnych zabrudzeń i zaschniętych resztek świetnie sprawdzi się specjalny skrobak przeznaczony do płyt indukcyjnych.