Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek jest bardzo lubiany w polskiej kuchni i chętnie dodawany do wielu potraw. Posiada także cenne właściwości lecznicze. Co więcej, bez problemu możemy wyhodować go w ogrodzie. Jak i kiedy sadzić czosnek jesienią, by na wiosnę móc cieszyć się plonami?
Ozime odmiany czosnku bez problemu przetrwają mróz i zimno, dlatego bez obaw możemy zasadzić je nawet późną jesienią. Najlepszym terminem będzie koniec września, październik, a nawet początek listopada. Co więcej, sadzonki, które teraz zasadzimy, zapewnią nam lepsze i bardziej obfite zbiory niż te z wiosny, a zebrać je będziemy mogli bardzo szybko, bo już w lipcu.
Do uprawy czosnku powinniśmy wybrać miejsce dobrze nasłonecznione. Najlepsza do tego będzie gleba żyzna, próchnicza, wilgotna i przepuszczalna. Pamiętajmy o regularnym podlewaniu, gdyż czosnek źle znosi niedobór wody. Ważne jest jednak, aby przestać go nawadniać na około dwa tygodnie przed planowanym zbiorem. Bardziej obfite żniwa zapewni nam przedplon — kapusty, ogórków, pomidora lub selera. Zdecydowanie nie sadzimy czosnku zaraz po warzywach cebulowych i ziemniakach.
Do posadzenia wybieramy zdrowe i twarde główki, bez śladu uszkodzeń czy gnicia. Zwróć uwagę, by każdy z ząbków miał piętkę. Ziemię pod rozsadę przekop głęboko, w rzędach oddalonych co 15 cm. Duże ząbki czosnku wciskaj pionowo na głębokość ok. 5-8 cm, piętką do dołu. Zbyt głębokie posadzenie może utrudnić wzrost, natomiast zbyt płytkie narazić roślinę na przemarznięcie, nawet mimo jej dużej odporności na mróz.