Weź połówkę cebuli i przetrzyj nią twarz. Efekt? Z pewnością cię zaskoczy

Jak się okazuje, cebula może być nie tylko nieocenionym składnikiem w kuchni, ale także w... codziennej pielęgnacji cery. Pocierając twarz regularnie połówką tego warzywa, można bowiem dostrzec zaskakujące efekty.

Cebula to cenne źródło cynku, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. Poza licznymi właściwościami warzywo to może podkręcać też smak wielu potraw. Na tym jednak nie koniec zalet cebuli, gdyż świetnie sprawdzi się ona także jako... naturalny kosmetyk

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Potrzyj twarz cebulą. Takiego efektu się nie spodziewasz 

To właśnie znajdujące się w cebuli substancje bakteriobójcze, witamina C czy przeciwutleniacze sprawiają, że warto wykorzystać warzywo w codziennej pielęgnacji. W ten prosty sposób możemy przyczynić się do poprawy kondycji skóry, zminimalizowania widoczności zmarszczek czy opóźnienia procesów starzenia się cery. Pocieranie twarzy cebulą może być pomocne także przy problemach trądzikowych. Przed rozpoczęciem tego zabiegu warto jednak przeprowadzić próbę uczuleniową. 

Zobacz wideo Ewa Minge pokazała swoją rutynę pielęgnacyjną. Szczotkuje twarz i używa chusteczek dla niemowląt

Następnie wystarczy obrać i dokładnie umyć cebulę oraz przekroić ją na pół. Okrężnymi ruchami masujemy twarz warzywem z pominięciem okolicy oczu. Regularne pocieranie twarzy cebulą może też rozjaśnić cerę i pomóc pozbyć się przebarwień. 

Domowa maseczka z cebuli. Za ten banalnie prosty trik skóra ci podziękuje

Cebula jest również świetną bazą do maseczki. Należy ją obrać i gotować w całości przez około 15 minut. Po tym czasie zostawiamy ją na chwilę do ostygnięcia, a następnie rozgniatamy na papkę. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz z pominięciem okolicy oczu, a po 10 minutach przemywamy skórę letnią wodą. Rezultat stosowania takiej maseczki przyniesie podobne efekty, jak przy pocieraniu twarzy warzywem.

Więcej o: