Liście laurowe to ziele, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie kuchni. Wysuszona przyprawa to świetny dodatek do wielu potraw. Okazuje się, że ma ona także inne zastosowania. Już nasze babcie doceniały jego działanie odprężające i odstresowujące. Co się stanie, kiedy podpalisz liść laurowy?
Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Liść laurowy od wieków uważany jest za wyjątkową przyprawę. Wierzono, że ziele chroni przed nieszczęściami i używano go do zwieńczania głów greckich zwycięzców. Dzisiaj liść laurowy wykorzystujemy przede wszystkim w kuchni. Mało osób wie, że przyprawa ma niesamowite właściwości.
Liść laurowy ułatwia trawienie i łagodzi wzdęcia. Może też być wykorzystywany jako naturalny środek wspomagający pracę wątroby. Olejek z ziela ma doskonałe działanie grzybo- i bateriobójcze. Sprawdza się też w walce z trądzikiem i łagodzi zapalenia skóry. Liść laurowy pomoże również w odstraszeniu szkodników, które zagnieżdżają się w mące czy ryżu.
Liść laurowy może być także wykorzystywany do stworzenia taniego kadzidełka. Ziele zawiera olejki eteryczne, w skład których wchodzi wiele cennych dla zdrowia substancji. Wystarczy podpalić liść i ułożyć go na żaroodpornym naczyniu.
Kadzidełko z liści laurowych redukuje stres dzięki obecności związków takich jak linalol i eugenol. Substancje zapachowe wpływają na zmniejszenie napięcia i lęków. Dodatkowo domowy trik pomoże w oczyszczeniu dróg oddechowych. Związki zapachowe zawarte w liściach wspomagają organizm w pozbyciu się wydzieliny i pomagają w takich dolegliwościach jak astma czy przeziębienie.