Jak głosi angielskie przysłowie: "An apple a day keeps the doctor away", czyli jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny. Chociaż oczywiście jest to hiperbolizacja właściwości owoców, nie da się zaprzeczyć temu, że mają one wiele cennych witamin. Regularne spożywanie jabłek nie wyleczy nas z chorób, ale na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm.
Jabłka to jedne z najczęściej spotykanych owoców na świecie. Są pyszne, tanie i można je jeść prosto z drzewa lub w wielu słodkich wypiekach. To nie tylko smaczna przekąska, ale też bomba witaminowa. Jabłka wpływają rewelacyjnie na nasz organizm. Zawierają m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, wapń czy błonnik.
Dzięki zawartości tych składników owoce wspomagają odchudzanie. Oprócz tego błonnik może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a polifenole i flawonoidy przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. To sprawia, że spożywanie jabłek wspomaga pracę serce. Dodatkowo owoce są dobre dla naszego mózgu, łagodzą stany zapalne w organizmie i korzystnie wpływają na prace jelit. Jeśli spożywasz jabłka prosto z drzewa, nie obieraj ich ze skórki, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej błonnika i polifenoli.
Masz dużo jabłek w domu i nie wiesz co zrobić z obierkami? Nie wyrzucaj ich! Każda część jabłka jest pełna cennych właściwości i warto je wykorzystać. Zamiast marnować obierki z owoców, zrób z nich ocet jabłkowy domowej roboty.
Ocet, podobnie jak jabłka, bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Żeby skorzystać z jego właściwości, dodawaj łyżkę produktu do szklanki wody i wypijaj ją rano na czczo. Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne, odchudzające i reguluje pracę układu krążenia. Picie wody z jego dodatkiem zapobiega zaparciom i pomaga uniknąć niestrawności.