Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak cenne właściwości skrywa woda po ugotowanym ryżu i po prostu ją wylewa. Tymczasem możemy zrobić z niej skuteczny produkt do pielęgnacji włosów. Z tego sposobu od wieków korzystają Japonki, które cieszą się lśniącymi i zdrowymi pasmami.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Woda ryżowa bez dodatku soli bogata jest w składniki odżywcze, które dobroczynnie wpływają na włosy. Są to przede wszystkim: witamina E, magnez, żelazo, cynk, potas oraz witaminy z grupy B, w tym inozytol, który odbudowuje strukturę pasm, poprawia ich wygląd oraz elastyczność. Ponadto nie brakuje w niej protein odpowiedzialnych za uzupełnianie ubytków we włosach, ich blask i objętość, oraz humektantów (skrobia ryżowa), które działają nawilżająco oraz wygładzająco.
Do przygotowania wody ryżowej będziesz potrzebować dwóch składników: wody (destylowanej lub filtrowanej) oraz ryżu. Najlepiej sprawdzi się brązowy lub jaśminowy, jednak tez najzwyklejszy też może być. Płukankę stosujemy nie częściej niż dwa razy w tygodniu, po wcześniejszym umyciu włosów szamponem. Jak ją wykonać?