Jak zrobić masło w domu? Wystarczy jeden składnik. Prosty i ekonomiczny sposób na własne smarowidło

Dla wielu osób domowe masło kojarzy się z tradycją, naturą oraz niepowtarzalnym, śmietankowym smakiem. Okazuje się, że jego wykonanie jest banalnie proste i wcale nie potrzeba do tego doświadczenia. Wystarczą dwie rzeczy. Zdradzamy, jak zrobić masło w domu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowej roboty masło posiada wiele zalet, które przewyższają gotowe produkty ze sklepu. Podczas całego procesu tworzenia smarowidła do chleba powstają również cenne i naturalne bakterie mlekowe oraz produkt uboczny, czyli maślanka. Oprócz tego wiesz, z czego jest zrobione i jest mniej przetworzone. Jak zrobić własne masło i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem?

Aleksandra ŻebrowskaOla Żebrowska w szpilkach za 3150 zł. Podobne kupisz w Born2be i Renee

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Jak zrobić masło w domu? Lista niezbędnych składników

Zrobienie domowego masła to z pewnością dodatkowy wysiłek oraz poświęcony czas. Argumentem przemawiającym za podjęciem się tego zadania jest niewątpliwie produkt, który otrzymujesz, czyli prawdziwe masło różniące się od sklepowej wersji. Potrzebne ci będzie 600 g tłustej 30% śmietany o temp. ok. 17°C oraz kilka przyborów kuchennych, m.in.:

  • coś do ubicia śmietany, czyli robot kuchenny, mikser, zakręcany słoik lub butelka.
  • 0,5 l zimnej wody, czyi ok. 2 szklanek. Chodzi o wypłukanie pozostałości maślanki.
  • duża miska
  • sito

Zdjęcie ilustracyjneCzy kolor płomieni w kuchence świadczy o jakości gazu?

Domowe masło. Przepis na niepowtarzalnej jakości produkt

Proces przygotowania domowej jakości masła będzie przebiegał w pięciu krokach. Całość zajmie ok. 10 minut, a efektem będzie ok. 180 g masła i ok. 250 ml maślanki. Krok po kroku.

  1. Do miski wlej 600 g śmietany 30% o temperaturze ok. 17°C. Następnie włącz urządzenie i ubijaj przez ok. 5 minut. Zakończ ubijanie, gdy uzyskasz rzadki płyn, czyli maślankę z oddzielonymi grudkami żółtego tłuszczu, czyli masła.
  2. Oddziel masło od maślanki. Zrób to z użyciem sita, które umieścisz wewnątrz miski. Przełóż masło i odsącz maślankę. Następnie, zbierz masło z sita, formując zwartą bryłę.
  3. Przełóż otrzymaną bryłę do miski z zimną wodą oraz zacznij je płukać. Gniotąc ręką lub łyżką usuniesz z produktu resztki maślanki. Czynność powtarzaj do momentu, gdy woda będzie całkowicie czysta.
  4. Nadaj masłu odpowiedni kształt. Zrobisz to rękami. Ugnieć je w kostkę lub kulkę.
  5. Gotowe masło przełóż do maselnicy lub innego pojemnika. Trzymaj w lodówce do około 10 dni.
Więcej o: