Chleb w 5 minut? To możliwe! Mistrzowska receptura bez grama drożdży

Chleb domowej roboty to jeden z najpyszniejszych wypieków. Nie każdy z nas ma jednak czas i chęci, żeby czekać, aż ciasto wyrośnie. Okazuje się, że istnieje przepis na chleb, który nie przerośnie nikogo! Wystarczy tylko 5 min na przygotowanie ciasta i nie potrzebujesz do jego wykonania grama drożdży.

Jakie pieczywo jest najlepsze? Oczywiście te świeże, prosto z pieca! Rzadko jednak udaje nam się trafić na takie w supermarketach, a rzemieślnicze piekarnie bywają bardzo drogie. Co zrobić, jeśli od kilku dni ma się jednak ochotę na kromkę świeżego chleba? Upiecz go sama! Z tym przepisem pieczywo wyjdzie za każdym razem. 

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

 Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chleb na sodzie – przepis. Na jego przygotowanie potrzebujesz tylko 5 minut 

Chyba nie ma lepszej przekąski niż kromka świeżego chleba z masłem. Jeśli robimy pieczywo w domu, dodatkowo jego piękny zapach wypełnia nam całe mieszkanie. Większość przepisów na chleb wymaga pewnych umiejętności i dużej ilości wolnego czasu. Mamy jednak dobrą wiadomość. Istnieje pieczywo, które przygotujesz w kilka minut i bez grama drożdży. Jak to możliwe? Sekretem przepisu jest soda oczyszczona. Pieczywo na sodzie zawsze się udaje i jest wyjątkowo pyszne. Jak przygotować chleb w 5 minut? 

Składniki: 

  • 0,5 kg pszennej mąki (typ 500 będzie w sam raz) 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 420 ml maślanki lub kefiru 
  • sok z cytryny 
  • 8-10 g soli 

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. 
  2. Przygotuj miskę. Wymieszaj maślankę z sokiem z cytryny i dodaj sodę. Całość ponownie zamieszaj. 
  3. Następnie dodaj mąkę i sól i wymieszaj całość do połączenia się składników. Konsystencja ciasta powinna być zwarta. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ciasto przełóż do formy. Wierzch posyp czarnuszką, nasionami słonecznika lub sezamem. Chleb na sodzie piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Zanim go przekroisz, pozwól mu całkowicie wystygnąć.
Więcej o: