Coraz częściej przygotowujemy zapasy żywności. Pozwala to zaoszczędzić czas. Na zakupy jeździmy bowiem rzadziej. To dotyczy również świeżego mięsa, które trafia do naszych zamrażarek. Zapewne nie raz zdarzyło ci się jednak zapomnieć o odpowiednio wcześniejszym wyciągnięciu go z lodówki. Co wtedy? Możesz zmienić plany na obiad lub sprawdzić, jak szybko rozmrozić mięso. Oto kilka bezpiecznych i sprawdzonych porad polecanych przez szefową kuchni.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najbezpieczniejszym i najczęściej zalecanym sposobem na rozmrożenie świeżego mięsa jest włożenie go do lodówki. To jednak zajmuje nawet 12 godzin. Nie zawsze mamy tyle czasu. Co robić, by przyspieszyć ten proces? Na pewno nie rozmrażaj mięsa bezpośrednio na talerzu w temperaturze pokojowej! Zajmie to wiele godzin, a w tym czasie zdążą się w nim namnożyć szkodliwe bakterie. Nie wkładaj też mięsa do wrzątku czy gorącej wody. Lepiej sięgnij po inne metody.
To sposób na to, by bezpiecznie rozmrozić mięso w kilka godzin. Jak to zrobić?
Wymieniaj ją co 30 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie i całkowicie rozmrożone.
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej jest bezpieczne? Teoretycznie tak, pod warunkiem że nasz sprzęt ma funkcję rozmrażania, a porcja konieczna do rozmrożenia nie jest zbyt duża. Jeśli tak, pamiętaj, by mięso wyciągnąć z opakowania i ułożyć je na głębokim talerzu. W zależności od wielkości porcji całkowite rozmrażanie może potrwać od 15 do 30 minut. Po wyciągnięciu go z mikrofalówki od razu przejdź do przygotowywania mięsa.
To trik na szybkie rozmrożenie mięsa idealny dla osób, które nie dysponują mikrofalówką z funkcją rozmrażania.
Cały proces powinien potrwać ok. 30 minut, choć ostateczny czas zależy od wielkości mięsa. Po zakończonym rozmrażaniu jak najszybciej przejdź do obróbki termicznej.