Wlej trzy łyżki tego produktu do wody i zmyj podłogę! To niezawodny sposób na lśniące panele podłogowe

Mycie paneli podłogowych nie musi być wyzwaniem. Istnieje metoda, która poradzi sobie ze smugami, zabrudzeniami i zarysowaniami. Ten banalny, domowy trik kosztuje grosze. Wystarczy sięgnąć po produkt, który większość z nas ma w kuchni.

Czym myć panele podłogowe, aby zachować ich estetyczny wygląd na dłużej? Nie musisz już sięgać po drogie środki ze sklepu. Wystarczy produkt, który masz w domu. Dolej go do czystej wody, a przekonasz się, że sprzątanie potrafi być łatwe i przyjemne.  

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Wlej do wody trzy łyżki tego produktu. Masz go już w swojej kuchni 

Ocet to produkt, który chyba każdy z nas ma w swojej kuchni. Mało osób jednak wie, że przydaje się nie tylko w trakcie gotowania. Z jego dodatkiem można wykonać wiele domowych produktów do sprzątania, np. tani płyn do mycia podłóg. Jak się okazuje, ten niezastąpiony produkt może przywrócić blask panelom.  

Żeby zrobić domowy płyn, wystarczy przygotować 5 litrów wody i 3 łyżki octu. Mieszanka sprawi, że pozbędziesz się smug, zabrudzeń i zapewnisz panelom połysk. Do płynu możesz ewentualnie dodać kilka kropel dowolnego olejku eterycznego. Zniweluje on nieprzyjemny zapach octu.  

Płyn do mycia paneli bez octu? Jest na to sposób 

Wiele osób unika używania octu podczas porządków. Wszystko przez jego mocny, nieprzyjemny zapach. Istnieją na szczęście inne, równie skuteczne sposoby na czyste panele podłogowe. Do przygotowania drugiego płynu potrzebne ci będą jedynie tabletki do zmywarki. Wystarczy, że do 5 litrów wody dodasz dwie sztuki i poczekasz, aż się całkowicie rozpuszczą. Dzięki zawartym w tabletach enzymom rozpuszczającym tłuszcz i składnikom nabłyszczającym, usuniesz z podłogi wszystkie zabrudzenia. Pamiętaj, żeby przy sprzątaniu unikać nadmiaru wody i nie nakładać detergentu bezpośrednio na panele.  

Więcej o: