Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Trzy pyszne i zdrowe przepisy na wykorzystanie skórek od jabłek

Jabłka to jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Są nie tylko przepyszne, ale także zdrowe. Uwielbiamy je w szarlotce, racuchach, sokach oraz jako przekąskę. Warto wykorzystywać także skórki, w których znajdziemy wiele dobrego. Przedstawiamy 3 zastosowania obierek po jabłkach.

Nie tylko soczysty miąższ jabłka, ale także jego skórki są źródłem wartościowych składników. Co więcej, mają wiele ciekawych zastosowań, dlatego warto je zachować. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Co skrywa skórka od jabłka? Warto włączyć ją do swojej diety

W skórkach od jabłek znajdziesz:

  • błonnik (1/3 całego błonnika z owocu!), który reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie,
  • kwercetynę (antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki),
  • kwas foliowy.

Co możesz z nich przygotować?

Pyszna jesienna herbatka owocowa, jako zastosowanie skórek od jabłek

Pachnący, aromatyczny napar jest prosty w przygotowaniu i przepyszny w smaku. Potrzebujesz jedynie 1 litra wody, skórek z 6 jabłek, 1/2 łyżeczkę zmielonego cynamonu i trochę soku z cytryny. Wszystko gotujesz w rondelku przez 15 minut, następnie przecedzasz i możesz cieszyć się wspaniałą herbatką. Opcjonalnie, możesz posłodzić łyżką miodu.

Ze skórek po owocu zrób ocet jabłkowy do zadań specjalnych

Ocet jabłkowy to nie tylko pyszny dodatek do sosów, ale także uniwersalny produkt do ekologicznego sprzątania. Co więcej, może być stosowany wspomagająco przy odchudzaniu. Do szklanego słoika wrzuć 1 kg skórek i gniazd nasiennych tak, by od góry zostało trochę wolnego miejsca. W litrze ciepłej wody rozpuść 2 łyżki cukru i taką mieszanką zalej obierki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką. Słoik trzymaj w ciepłym i suchym miejscu, a jego zawartość mieszaj codziennie przez następne 4-6 tygodni. Gdy zniknie piana, ocet będzie gotowy. Przelej go do czystych butelek i zakorkuj. 

Owocowa przekąska? Chrupki ze skórek są zdrowe i smaczne

Ze skórek od jabłek zrobisz także smaczne chrupki. Wymieszaj je z cukrem cynamonowym i delikatnie zmocz wodą, aby mieszanka się kleiła. Następnie rozrzuć skórki na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym do 120°C piekarniku przez pół godziny. Gdy skórki będą skręcone i chrupiące, wyłącz piekarnik, odwróć je na drugą stronę i poczekaj, aż wystygną. Smacznego!

Więcej o: