Jak się pozbyć moli spożywczych? Włóż do szafek w kuchni tę jedną przyprawę. Problem zniknie na dobre!

Mole to uciążliwy problem w wielu domach. Gromadzą się zazwyczaj w kuchennych szafkach, uszkadzają produkty i budzą odrazę. Jak pozbyć się moli spożywczych szybko i skutecznie? Odstraszyć może je ta jedna przyprawa rozłożona w miejscach ich przebywania.

Mole spożywcze mogą okazać się nieproszonymi gośćmi np. w pudełku z kaszą. Sklep wcale nie musi nie przestrzegać zasad higieny, aby tam zawędrowały! Mogło mieć to miejsce podczas produkcji, a owad niczego nieświadomy wyjdzie na światło, dopiero kiedy przyniesiesz kaszę do domu. Te szkodniki szybko się rozprzestrzeniają. Składają jaja, a z nich wykluwają się białe, pełzające larwy, które chyba w każdym budzą odrazę. Jak uniknąć tego problemu i co zrobić, kiedy się pojawią?

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl

Zobacz wideo Pająki, mrówki, mole... Sprawdź, jak domowymi sposobami pozbyć się insektów

Sposób na mole kuchenne. Ta jedna przyprawa może wystarczyć

Mole kuchenne mogą zaatakować mąkę, kaszę, makarony, czy ryż. Na szczęście, w przypadku przypraw istnieje mniejsze ryzyko zagrożenia. Unikają niektórych zapachów, a zapach liści laurowych jest dla nich wyjątkowo drażliwy. Wystarczy jeden liść laurowy wrzucony do dowolnego opakowania, które może być potencjalnym celem szkodników, a już tam nie wejdą. Warto stosować ten sposób również rozkładając po jednym liściu w każdym rogu szafki, profilaktycznie, gdyby mole zdecydowały się na "spacer" po kuchennych meblach w poszukiwaniu pożywienia.

Co zrobić, kiedy mole zaatakują już kuchenne produkty?

W sytuacji, kiedy mole zaczną już dawać o sobie znać i zauważysz je w kuchennej szafce, bezzwłocznie usuń z niej wszystkie otwarte produkty. Następnie, zabezpiecz dodatkowo te, które są zamknięte i natrzyj szafkę octem, lub spirytusem. Wywietrz szafkę i ponownie umieść tam produkty. Na przyszłość, lepiej trzymaj je w zamkniętych słojach, niż kartonowych pudełkach i papierowych torbach.

Więcej o: