Irena Kamińska-Radomska jest specjalistką od etykiety, której popularność przyniosła rola mentorki w programie telewizyjnym "Projekt Lady", w którym wpajała uczestniczkom zasady z zakresu etykiety i dress code'u podczas oficjalnych wyjść i ważnych spotkań. Irena Kamińska-Radomska aktywnie prowadzi także swój profil na Instagramie, gdzie udziela swoim obserwatorkom oraz obserwatorom podobnych rad.
Wiele osób pewnie zastanawia się, co takiego może być trudnego w używaniu widelca oraz noża w trakcie posiłku? Według Ireny Kamińskiej-Radomskiej, podczas oficjalnych spotkań przy stole lub w restauracji, warto dodać tej czynności nieco elegancji. Jak tłumaczy mentorka programu "Projekt Lady", rozmiar sztućców nie ma znaczenia - w ten sam sposób używa się sztućców do przystawek (mniejszych), jak i tych do dania głównego (większych). Według ekspertki od savoir-vivre, wszystko sprowadza się do sposobu nakładania jedzenia na widelec:
Ładniej jest nakładać sobie na grzbiet widelca, a nie na tę wewnętrzną część
- powiedziała na udostępnionym nagraniu. - Nakładanie na grzbiet widelca wymusza jedzenie małymi kęsami - dodała.
Zapraszam Państwa do zadawania mi pytań. Chętnie odpowiem w formie filmików
- zachęciła mentorka w opisie.
Pod postem pojawiło się już kilka propozycji na kolejne nagrania od internautek oraz internautów:
Szwedzki stół - prawidłowe ułożenie posiłku na talerzu
Kto powinien zjeść ostatni kęs na kolacji we dwoje?
Jak prawidłowo jeść w restauracji spaghetti (zwłaszcza z sosem czerwonym) żeby moja sukienka nie wyglądała jak fartuch rzeźnika
- czytamy. Jesteście ciekawi odpowiedzi Ireny Kamińskiej-Radomskiej na te pytania?