Nieprawidłowe przechowywanie cukru może sprawić, że z czasem zacznie zamieniać się on w zbite i twarde grudki. Jest jednak prosty sposób, aby temu zaradzić. Wystarczy do tego... skóra po cytrynie. Ten trik jest nie tylko niezawodny, ale i tani.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cukier powinien być przechowywany w zamykanym i szczelnym pojemniku. Jako że produkt szybko przesiąka zapachami, to lepiej nie trzymać go w pobliżu intensywnych przypraw. Chcąc uniknąć zaś zbrylania i powstawania grudek, wystarczy, że włożymy do środka cukiernicy kawałek skórki po cytrynie. To niezawodny trik, aby cukier zachował sypką konsystencję.
Okazuje się, że skóra cytryny może być także pomocna w domowych porządkach. Na jej bazie warto przygotować uniwersalny środek czyszczący. W tym celu skórki z pięciu cytryn wkładamy do dużego słoik i zalewamy białym octem destylowanym. Odstawiamy zakręcony słoik do szafki na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn odcedzamy i przelewamy do butelki z atomizerem.
Skórka z cytryny pomoże nam też wyczyścić deskę do krojenia. Trik ten można wykorzystać zarówno w przypadku modeli plastikowych, jak i drewnianych. Powierzchnię deski posypujemy solą, a następnie połówką cytryny pocieramy. Na koniec spłukujemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Na tym jednak nie koniec. Skórę po cytrusie warto wrzucić także do... zmywarki. Zadziała ona nie tylko jak odświeżacza powietrza, ale też pozbędzie się osadu ze szklanek i sztućców.