Na maśle, z pomidorem, z cukinią, z kiełbasą, z boczkiem — u każdego idealna jajecznica może oznaczać coś innego. Jednego składnika z pewnością wiele osób by nie wymieniło, a mowa tutaj o... soku z cytryny. Już kilka kropel poprawi konsystencję potrawy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem
Wzbogać przepis na jajecznicę o ten składnik. Już zawsze będziesz ją tak przyrządzać
Kilka kropel soku z cytryny nie wpłynie negatywnie na smak jajecznicy, ale sprawi natomiast, że będzie ona puszysta i delikatna. Powoduje, że jajka nie ścinają się aż tak mocno, jak zwykle. Oczywiście należy zachować umiar, aby z orzeźwiającego dodatku nie stała się przeważającym smakiem dania.
Co zrobić, żeby jajecznica była puszysta? Jest na to jeszcze kilka innych sposobów
Sok z cytryny nie jest jedynym sposobem na uzyskanie lekkiej konsystencji jajek. Jeśli chcemy, aby danie było jeszcze bardziej kremowe, to warto wykorzystać inne przydatne triki:
- Jajka najlepiej przygotowywać na zimnej patelni bez wcześniejszego rozgrzewania na niej masła. Oba składniki łączymy razem i dopiero wtedy wrzucamy na patelnię, a naczynie stawiamy na kuchence. Kiedy patelnia stanie się gorąca, zdejmujemy ją z ognia i ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu ścięcia jajek.
- Na każde dwa jajka użyte w jajecznicy dodaj dodatkowe jedno żółtko. O tym triku wiedzą nieliczni, a jest chętnie wykorzystywane również w restauracjach. W ten sposób sprawimy nie tylko, że konsystencja jajecznicy będzie delikatniejsza, ale też nabierze jaśniejszego koloru i wyrazistego smaku.