Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie

Jeśli chcemy, by nasze produkty spożywcze były jak najdłużej zdatne do spożycia, musimy je odpowiednio przechowywać. Dziś nasz Mykowy ekspert Tomasz Pazdyk pokaże wam, jak to zrobić w przypadku cukru, by uniknąć jego zbrylania.

Niedawna "gorączka cukrowa" - jego braki w sklepach i wywindowane ceny - pokazały, że cukier może być bardzo cennym towarem. W związku z tym powinniśmy przykuć szczególną uwagę do jego przechowywania. Jak to zrobić? Zobaczcie patent naszego Mykowego ekspera Tomka Pazdyka. 

Cukier przechowuj w pojemnikach, które możesz szczelnie zamknąć

To kluczowe, by pojemnik, w którym przechowujemy cukier, miał szczelne zamknięcie. W innym wypadku dojdzie do jego zbrylania, a tego przecież chcemy uniknąć. Jeśli chcemy, by nasz cukier był zawsze sypki, warto do pojemnika wsadzić również na 24 godziny kawałki chleba. Chleb wchłonie wilgoć, jeśli taka pojawi się w naszym pojemniku. A jeśli bryły już się pojawią, na ratunek przychodzą nam inne produkty. Jakie? Przekonajcie się sami. 

Nowe odcinki "Myk" w każdą sobotę o godz. 8 na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: